Ucraina, în pregătiri pentru interzicerea mașinilor cu numere separatiste transnistriene

De Redactor AE   |  25 Februarie, 2020

Distribuie :

La etapa actuală încă se poartă convorbiri între Chișinău și Kiev, cu privire la interdicția de a tranzita hotarul ucrainean, aplicată mașinilor înmatriculate în Transnistria.

Până la etapa actuală încă nu a fost stipulat un termen în care ar putea fi aplicată măsura definitiv, așa cum părțile ucrainești studiază consecințele acestei măsuri. Dacă se va lua o asemenea decizie, partea ucraineană va informa părțile interesate. Precizările sunt făcute de către Ambasada Ucrainei în Republica Moldova într-un răspuns pentru Agenția de presă IPN, scrie deschide.md.

Ambasada ucraineană menționează că, în prezent, mașinile a căror ieșire din Republica Moldova nu este interzisă pot trece frontiera de stat a Ucrainei.

„Automobilele, care traversează frontiera de stat trebuie să posede plăcuțe de înmatriculare și documente care respectă legislația internațională. Datorită acestui fapt, șoferii și pasagerii vor fi mai protejați în caz de accidente de circulație, la plata compensațiilor de asigurare etc., și vor facilita foarte mult călătoriile nu numai în Ucraina, ci și în multe alte țări”, se precizează în comunicatul de presă.

Premierul Ion Chicu spunea că Ucraina nu va admite accesul automobilelor cu numere transnistrene vechi, începând cu 1 aprilie. Potrivit lui, instituțiile statului au făcut un test să vadă cum funcționează când automobilele nu trec. „Ce va fi după 1 aprilie, când Ucraina nu va permite circulația cetățenilor noștri cu numere transnistrene, vom vedea”, a declarat prim-ministrul.

Cât ține de circulația automobilelor cu numere neutre, Ambasada României la Chișinău menționează că pe teritoriul României pot circula, potrivit legislației naționale și convențiilor internaționale la care România este parte, autovehiculele înmatriculate în alte state care sunt subiecte de drept internațional.

„Drept urmare, autovehiculele înmatriculate potrivit Deciziei protocolare cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană care nu desfășoară activități comerciale, din 24 aprilie 2018, în condițiile Convenției de la Viena din 1968 asupra circulației rutiere, la care Republica Moldova este parte, și în conformitate cu legislația subsecventă adoptată în Republica Moldova, pot trece frontiera de stat și pot circula pe drumurile publice din România”, se menționează într-un răspuns al Ambasadei României pentru IPN.

Recomandate:

Darea în exploatare a primei jumătăți a podului din str. M. Viteazul, prelungită cu o LUNĂ! - Photo
Sociale
Darea în exploatare a primei jumătăți a podului din str. M. Viteazul, prelungită cu o LUNĂ!

Epopeea podului din strada Mihai Viteazul pare să fie fără de sfârșit. Municipalitatea vine cu noi precizări ce ține de darea în exploatare a primei jumătăți a podului, care se află î

Inna