Ucraina va construi un pod peste Nistru costul căruia va atinge 102 milioane de euro

De Pavel   |  11 Mai, 2021

Distribuie :

Ucraina intenționează să construiască un pod peste râul Nistru care ar permite o legătură rapidă a capitalelor Kiev și Chișinău fără a fi nevoie de traversat Transnistria. Acesta ar trebui să fie gata până în anul 2023, iar costurile ating cifra de 3.4 miliarde de grive, echivalentul a circa 102 milioane de euro.

Acest lucru a fost raportat de Ukravtodor pe pagina sa de Facebook. Licitația pentru proiectarea și construcția podului, care ar trebui să devină baza unei noi autostrăzi între Kiev și Chișinău, a fost anunțată prin intermediul sistemului de achiziții publice Prozorro. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 31 mai, iar licitația este programată pentru 6 iulie.

Conform documentației de licitație, construcția podului ar trebui finalizată până la sfârșitul anului 2022. Acesta va conecta drumul ucrainean T-02 - 02 Mogilev - Podolsky - Iampol-Bershad-Uman și drumul național din Republica Moldova M-2.

Podul va fi construit în vecinătatea localităților de lângă frontieră Iampol (Ucraina) și Cosăuţi (Moldova).

Construcția podului peste Nistru lângă Iampol va fi realizată conform modelului de construcție a proiectului. Aceasta înseamnă că contractantul care câștigă licitația va fi implicat atât în producerea documentației de proiect, cât și în lucrările de construcție.

În plus, pe lângă pod, contractantul va fi obligat să construiască 1.6 kilometri de drum pe partea ucrainească și 5 kilometri de carosabil în Moldova.

Proiectul este finanțat în totalitate de bugetul de stat al Ucrainei.