Un grup de studenți din Olanda a construit un vehicul electric inedit din materiale reciclate
De Sergiu | 12 Octombrie, 2020
Conștientizarea necesității de a recicla materiale uzate a determinat un grup format din 22 studenți de la Universitatea Tehnică din Eindhoven, Olanda să realizeze acest proiect impresionant. Aceștia au dorit să demonstreze că gunoiul își poate recăpăta utilitatea într-o nouă formă.
Astfel, grupul a lucrat consecvent timp de 18 luni pentru a aduce la viață acest concept. Numit Luca, acesta vine înzestrat cu două motoare electrice și tracțiune spate, este capabil să atingă o viteză de 90 km/h și are o autonomie de 220 km. Aceste performanțe decente sunt posibile și grație masei reduse a vehiculului ce cântărește doar 360 kg fără pachetul de baterii sau 420 kg cu acesta inclus.
Șasiul acestuia e realizat inclusiv din materiale plastice, o mare parte dintre care multe au fost ”culese” din ocean. Caroseria, geamurile și interiorul sunt, de asemenea, realizate din materiale reciclate, inclusiv sticle PET, și deșeuri din plastic, provenite din jucării și tehnică casnică. Chiar dacă a primit o nuanță de galben aprins, mașina nu e vopsită ci este acoperită cu folie colorată, ce poate fi ușor înlăturată și înlocuită.
La interior au fost folosite materiale bio-degradabile, de genul scaunelor la umplutura cărora sunt utilizate fibre de cocos. Tapițeria este produsă din PET-uri reciclate, iar consola centrală este fabricată din plastic refolosit.
„PET-ul poate fi reciclat de cel mult zece ori”, a explicat un membru al echipei. "Așadar, durata sa de viață poate fi extinsă foarte mult prin utilizarea acestuia într-o mașină. La urma urmei, zece mașini țin mai mult decât zece sticle de plastic".
Vehiculul nu va putea fi văzut pe drumurile publice pentru moment, deoarece mai este necesară recerea unor teste de siguranță, dar studenții cred cu tărie că le vor trece cu brio.