Un tânăr din Moldova a inventat un sistem holografic de prevenire a accidentelor cauzate de ceaţă

De Pavel | 8 Noiembrie, 2017
Un tânăr originar din Republica Moldova, student la Galaţi, a inventat un dispozitiv care proiectând o hologramă, are misiunea de a preveni accidentele produse în condiţii de ceaţă.
Daniel Plângău, are 20 de ani şi deja a participat la dezvoltarea a două proiecte importante de cercetare. Băiatul este student în anul II la Facultatea de Inginerie din Galaţi, iar în timpul liber lucrează în calitate de ospătar, pentru a putea să se înteţină şi să facă faţă cheltuielilor fără a cere bani de la părinţi.
Tânărul spune că este pasionat de mult timp de programare şi simulare pe calculator, iar în anul următor de studii îşi va alege specialitatea "Informatica aplicată". Defapt şansa lui de a-şi dezvolta abilitaţile în proiectare pe calculator, a fost cercul ştiinţific de "Informatică aplicată în ingineria materialelor", din cadrul facultăţii.
Cea mai mare realizare a sa, spune tânărul, este un sistem holografic ce se montează pe maşină şi foloseşte ceaţa ca ecran pentru a proiecta un mesaj, un obiect 3D sau o serie de semnale luminoase, pentru a atenţiona alţi participanţi ai traficului şi a evita accidentele.
„Vreau ca acest dispozitiv să fie montat inclusiv pe maşinile de Poliţie şi ambulanţe, pentru că se deplasează în zona accidentelor de circulaţie, pentru a dirija traficul şi a salva vieţi omeneşti. Însă dese ori ajung şi ei victime ale accidentelor din cauza că nu sunt văzuţi la timp de alţi participanţi ai traficului“, a declarat Daniel.
Studentul a pornit de la mai multe experimente ştiinţifice, ca într-un final să ajungă la concluzia că razele sistemului său holografic se vor reflecta cel mai bine la o înălţime de 20-30 de metri de la pământ. Această concluzie i-a venit în urma unor observaţii care au arătat că ceaţa este mai densă în apropiere de sol şi se răreşte urcându-se spre straturile din atmosferă.
Sistemul holografic al lui Daniel plângău, a fost deja premiat de APAN (Asia Pacific Advanced Network) în cadrul salonului cercetării şi inovării UGAL Invent, cu premiul pentru creşterea siguranţei conducătorilor auto şi pietonilor.