Unii au plătit amenzi, alţii şi-au umplut buzunarele, iar restul şi-au cumpărat "abonamente"

De Redactor AE   |  6 Aprilie, 2017

Distribuie :

Curtea de Conturi a analizat modul în care a fost implementat și gestionat sistemul de supraveghere a traficului rutier în perioada 2014-2015, fiind constatate abateri grave și prejudicii de peste 150 milioane lei aduse bugetului de stat, scrie agora.md.

Curtea de Conturi a prezentat Raportul auditului „Managementul sistemelor de supraveghere a traficului rutier” în care a fost analizată activitatea pentru anii 2014-2015.

„Intenția Ministerului Afacerilor Interne de a ridica nivelul securității în trafic prin implementarea sistemelor de monitorizare a fost periclitată de un interes al unor agenți economici de a obține avantaje financiare. La nivelul a 13 raioane a fost implementată o schemă bine pusă la punct de către niște persoane interdependente, cărora prin intervenții neautorizate în sistemul informațional „Control Trafic” le erau transferate mijloace acumulate pe conturi pentru alte amenzi administrative. Respectiv operatorii economici cărora Ministerul Afacerilor Interne și autoritățile publice locale au internalizat prerogativa statului de a monitoriza traficul rutier le-au fost transferate mijloace de 7 milioane de lei, care nu erau conform prevederilor contractului”, menționează șeful interimar al Direcției generale auditul autorităților publice locale din cadrul Curții de Conturi, Irina Gutnic.

Pentru serviciile prestate de agenții economici bugetul local a încasat, în total, 23 milioane de lei. Astfel, 50% din amenzile acumulate în bugetele raionale se transferau în contul operatorului economic care nu era împuternicit de a monitoriza traficul rutier, deoarece reprezintă o competență exclusivă a statului.

Irina Gutnic menționează că procedura contravențională aplicată în cadrul monitorizării traficului rutier și întocmirea proceselor verbale prin intermediul sistemelor de monitorizare este una neregulamentară care atrage după sine anulare proceselor verbale de constatare a contravențiilor administrative.

Pentru a monitoriza traficul operatorii economici urmau a fi desemnați de către autoritatea centrală de metrologie, de care ei nu dispuneau.

„Toate înregistrările stabilite în traficul rutier se transmit prin canale de comunicație într-un sistem informațional care urma să fie elaborat ca un sistem integru și separat. Însă operatorul care a elaborat acest sistem nu l-a implementat ca un sistem separat, ci a dezvoltat sistemul existent- „registrul de evidență a contravențiilor” cu un modul. Această posibilitate a oferit operatorului economic să vizualizeze și alte date privind contravențiile înregistrate în Republica Moldova. Fapt ce i-a permis să facă modificări în cadrul sub componentului „control trafic” și a registrului de evidență a contravențiilor”, remarcă Irina Gutnic.

Curtea de Conturi a constatat ștergerea din sistemul informațional a 27 mii de contravenții în scopul evitării răspunderii contravenționale. 

„Se făceau modificări și intervenții în sistem la persoane notorii, la operatorii economic care au implementat sistemele sau la persoane care beneficiau de abonament lunar. Totodată, am stabilit radierea sau transferarea punctelor de penalizare de la persoanele care aveau acumulate 15 puncte de penalizare pe parcursul a șase luni de zile pe alte persoane. Paradoxul este că punctele se transferau pe persoane care nu dețineau permise de conducere. Avem persoane care în șase luni au acumulat 136 puncte de penalizare, fără a deține un permis de conducere. Aceștia sunt angajații Inspectoratului Național de Patrulare. Acest lucru a fost posibil datorită intervenției din partea administratorului companiei Rosoft”, a declarat șeful interimar al Direcției generale auditul autorităților publice locale din cadrul Curții de Conturi.

Ministerul Afacerilor Interne nu a primit careva documente justificative sau acte de proprietate fapt ce a lipsit instituția statului de dreptul de administrare a sistemului informațional în cauză.

În total, Curtea de Conturi constată că la implementarea în R. Moldova a sistemelor de supraveghere a traficului rutier au fost generate prejudicii de 152 milioane de lei bugetului de stat.