UTIL: Află de ce ţi se face rău în maşină și cum poți atenua efectele neplăcute

De Pavel   |  24 Aprilie, 2019

Distribuie :

Răul de maşină este un fenomen pe care fiecare dintre noi de cel puțin odată în viață a avut parte. Din păcate există multe persoane care se luptă des cu acest efect, în spatele căruia se află o explicație științifică firească.

Potrivit Science Alert, care citează un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Cardiff, senzaţia de rău de maşină apare ca un sistem automat de protecţie declanşat de organism, deoarece creierul crede că a fost otrăvit.

Astfel, atunci când te afli într-o maşină în mişcare, creierul primeşte semnale mixte despre mediul înconjurător, asemănătoare cu cele primite când ai fost otrăvit. Din acelaşi motiv, unele persoane care suferă de rău de maşină vomită, deoarece aceasta este reacţia de bază a organismului de a elimina toxinele.

Experţii susţin că răul de mişcare, indiferent dacă se manifestă în maşină, pe mare sau în alt mediu, apare din cauza că oamenii au început relativ recent să folosească aceste mijloace de deplasare rapide, iar creierul nostru încă nu a reușit să se adapteze complet.

Deşi ne deplasăm, corpul nostru staţionează, iar toate simţurile noastre transmit creierului că staţionam. În același timp, creierul ştie că ne deplasăm, datorită senzorilor noştri de echilibru, localizaţi în urechea internă. Aceştia sunt ca nişte recipiente mici cu lichid, iar acest lichid se mişcă, odată ce corpul nostru defapt staţionează. De aici și se naşte conflictul.

"Când creierul nostru devine confuz în urma acestor semnale, se declanşează răul de mişcare", a explicat Dean Burnett, neurobiolog la Universitatea Cardiff din Marea Britanie. "Drept urmare, această senzaţie se declanşează pentru că creierul crede că a fost otrăvit".

Cum poate fi atenuat răul de maşină

  • Privitul pe geam poate ajuta în cazul apariţiei răului de maşină, deoarece îi transmite creierului că de fapt există o mişcare şi că totul este în regulă. Cititul unei cărţi poate înrăutăţi situaţia, deoarece continui să convingi creierul că staţionezi, în timp ce el primeşte semnalul de mişcare de la urechea internă.
  • La fel, ajută dacă eşti la volan, pentru că oferi mai multe dovezi vizuale creierului că nu staţionezi, plus că tu controlezi deplasarea.
  • Câteodată, te poate ajuta să asculţi muzica preferată pentru a te calma, iar o masă uşoară, dar bogată în proteine, luată înaintea deplasării îţi poate calma stomacul.