UTIL: Cum cumperi, cât costă, unde găsești și cine îți poate verifica VINIETA?

De Redactor AE   |  23 Noiembrie, 2020

Distribuie :

Pentru unii dintre noi, renunțarea la mașinile înmatriculate în Moldova și alegerea unor variante mai ieftine, ”cu numere străine”, pare a fi o variantă destul de atractivă pentru a evita plățile enorme de vămuire a vehiculului. În acest caz însă, apare necesitatea achitării de Vinietă. 

Detalii și informații desfășurate despre VINIETĂ, puteți citi urmând acest link. E ”riscant” să umplem toată pagina cu același text care se regăsește în online, nu vrem să vă speriem și să plecați de pe pagină. Deci vom răspunde la câteva întrebări cât mai scurt - vorba multă...sărăcia omului.

Cum cumperi?
Vinieta poate fi procurată fizic, sau online pe site-ul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor: evinieta.gov.md. Statutul poate fi verificat pe portalul mpay.gov.md. Plata se face în lei moldovenești sau în valută străină, la cursul oficial de schimb al leului moldovenesc. Adițional o puteți face la terminalele Mpay, Qiwi, etc. 

Cât costă?
Vedeți în tabelul de mai jos, prețul și numărul de zile!

7 zile15 zile30 zile90 zile180 zile
 4 euro8 euro16 euro45 euro85 euro

Nu ai reușit să o achiți și riști o amendă. Cine poate verifica statutul?

De verificarea confirmărilor care atestă achitarea vinietei se ocupă Serviciul Vamal, la ieșirea din Republica Moldova, iar pe teritoriul țării, această sarcină revine angajaților INSP, sau/și Echipele Mobile a Poliţiei de Frontieră a MAI.

Amenzile pentru ”am uitat” încep de la 2.250 lei și pot ajunge la 3.000 de lei, în cazul aflării mijlocului de transport pe teritoriul Republicii Moldova, fără certificatul ce atestă achitarea vinietei, pentru o perioadă mai mare de 7 zile;

Iar dacă ai ghinionul să uiți mai des, pe parcursul aceluiași an, adică ești prins cu fapta repetată, amenda începe de la 3.000 de lei și ajunge lejer la 9.000 de lei. 

* Atenție Pentru prima intrare a autoturismului și remorcii pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioada de 180 de zile se achită vinieta de 85 euro. Pentru următoarele perioade consecutive sau incomplete de 180 de zile se alege opțiunea ”Peste 180 zile” și se achită obligatoriu taxa de 180 euro.

** Atenție După primele 180 zile pentru care a fost achitată vinieta, pentru următoarele perioade consecutive sau incomplete de 180 de zile se achită obligatoriu taxa de 180 euro și nu 85 euro.

https://evinieta.gov.md/

Recomandate:

Ce ziceți dragi automobiliști? Bucuroși de noile prețuri la carburanți? - Photo
Sociale
Ce ziceți dragi automobiliști? Bucuroși de noile prețuri la carburanți?

Au răbdat cât au răbdat, și răpuși de probleme financiare grandioase, pentru a ieși din colapsul și deficitul de bani, unele companii petroliere au decis că ”e timpul să acționeze”.

Redactor AE