UTIL: De ce este important să urmărești starea suspensiei și cât de des să o faci!

De Redactor AE   |  28 August, 2020

Distribuie :

Printre automobiliștii moldoveni, este des întâlnită ideea că cine merge des cu mașina în service - neapărat are probleme, sau este un model stricăcios. Asta pentru că o bună parte din proprietarii de mașini, ajung în service doar când mașina are simptome grave. 

Dacă undeva ”bate” sau ceva se mai aude pe dedesubt, dar nimic nu cade și nu se desprinde - înseamnă că-i ok, mai rabdă un pic. De cele mai multe ori, suspensia este cea care ”rabdă”, mai merge și așa, nu-i grav, etc. Dar iată că tocmai o astfel de abordare vă pune siguranța în pericol. Sistemul de direcție și suspensia sunt separate, dar lucrează doar în echipă și au o interdependență foarte puternică. 

Pentru a fi sigur că deții controlul deplin asupra mașinii chiar și în cele mai strâmte viraje este necesar ca cele două să fie în stare bună, nu satisfăcătoare. Suspensia susține greutatea mașinii, oferă confortul promis de producător și ajută sistemul de direcție să își facă treaba cât mai bine, adică să îți confere acea manevrabilitate în situații critice. 

Iată de ce este important să arunci o privire la starea suspensiei ori de câte ori ai ocazia sau cel puțin în următoarele situații: 

- Dacă ai luat-o de nouă, este indicat să faci o verificare la fiecare 80.000 km, asta cel puțin recomandă producătorul;

- Circuli mai puțini km și ai mașina staționată perioade îndelungate, atunci odată în an fă-i o vizită la service; 

- Ai înlocuit anvelopele? Asigură-te că verifici și suspensia, mai ales dacă anvelopele vechi erau uzate neuniform!

- Înlocuiești piese din sistemul de frânare? Vezi suspensia;

- Observi urme de lichid sub mașină, sau ai amortizoarele umezite? Verifică suspensia!

- Iar dacă ceva îți dă de bănuit în comportamentul mașinii, vibrează, trage într-o parte, tocește neuniform anvelopele sau îți tot bate prin caroserie, atunci fără să mai stai la gânduri, mergi și verifică suspensia. Te costă între 150 și 400 lei, în funcție de service.

În joc este siguranța ta și a pasagerilor tăi!