UTIL: Instalațiile GPL. Argumente Pro și Contra utlizării unor astfel de sisteme de alimentare

De Redactor AE   |  15 August, 2018

Distribuie :

Când vine vorba de sistemele de alimentare cu gaz petrolier lichefiat, automobiliștii de obicei se împart în două tabere. Cei care susțin o astfel de modificare și instalarea GPL pe automobil și cei care o detestă. Pentru ambii sunt argumente atât Pro cât și Contra. Vă invit să aflați mai multe detalii și aspecte, în cele ce urmează.

În condițiile în care prețul la carburanți este în continuă creștere, tot mai mulți proprietari de automobile dotate cu motoare pe benzină, aleg să își echipeze mașina cu o astfel de instalație GPL. Scopul principal urmărit este economia de carburant și respectiv sărămână cu mai mulți bani în buzunare. Cât este de eficient și de sănătos acest lucru, este subiectul care stârnește întotdeauna discuții contradictorii.

Pentru început, ar fi bine să înțelegem ce prezintă o instalație de GPL. Așadar, în componența acesteia intră rezervorul (butelia, de tip covrig, adică toroidală sau cilindrică), electrovalva, un dispozitiv care izolează gazul din conducta de alimentare ce vine de la rezervor spre motor pentru a întrerupe alimentarea în caz de accident, chiar dacă motorul este pornit, apoi multivalva, care are mai multe funcții precum încărcarea până la 80% a rezervorului, nivelul, rezerva de gaz, supapa de siguranță, supapa de debit în exces, supapa anti-incediu, supapa de supra-presiune și robinet manual. Urmează apoi reductorul, care este amplasat în compartimentul motor și care permite alimentarea cu gaz, rampa și injectoarele, acestea asigură distribuirea uniformă a carburantului gazos la toate injectoarele, filtrul GPL in stare gazoasa, blocul electronic de comandă, adică “creierul” instalației care gestionează cu amestecul carburant și deja comutatorul pentru trecerea de la benzină la gaz.

Ce altceva trebuie să știți este faptul că gazul petrolier lichefiat, abreviat GPL, este un amestec de hidrocarburi gazoase, unde principalele componente ale amestecului sunt propanul și butanul, aflate în proporții relativ egale, însă mai pot fi prezente mici cantități de propilenă și butilenă.

Pentru a sesiza olfactiv eventualele scăpări, în butelii se adaugă mici cantități de etantiol (etilmercaptan), iată că acesta este și motivul principal pentru care majoritatea automobiliștilor evită instalațiile GPL, mirosul. Scurgerile de gaz pot avea loc din cauza furtunurilor care necesită a fi înlocuite. Schimbat periodic trebuie și filtrul de gaz (10.000km), sau diafragmele de cauciuc din reductor (60-100.000km), ceea ce implică niște cheltuieli de întreținere, care se adaugă la o simplă revizie a motorului cu alte filtre sau ulei.

În ce privește însă rentabilitatea sistemului, aflați că echiparea mașinii cu un astfel de sistem necesită nu doar cheltuieli de achiziție. Este nevoie și de o certificare și reutilare a automobilului, cu mențiunea respectivă în pașaportul tehnic, adică din nou, niște bani cheltuiți. Totuși, la un parcurs anual mai mare de 30.000 de km pentru automobilele cu motor de capacitate mică, ori pentru cei ce conduc SUV-uri cu motoare puternice și un volum motor respectiv peste 3.0 litri, sau chiar și pentru o călătorie în afara țării pe distanțe lungi (unde prețul benzinei este usturător), aceste investiții se răscumpără într-un timp foarte scurt. Acesta fiind și motivul pentru care instalația GPL este atât de atractivă.

Avantaje:-Economie de carburanți, gazul fiind semnificativ mai ieftin decât benzina! -Cifră octanică mai mare, ceea ce înseamnă un amestec carburant mai bine omogenizat, o ardere mai bună și reducerea riscului de detonație în motor. -Uzură redusă a componentelor motorului, datorită faptului că la ardere, pelicula protectoare de ulei, de pe blocul motor rămâne intactă. -Durata de viață a bujiilor crește.-Nivelul de gaze nocive aruncate în atmosferă este mai mic comparativ cu cel al benzinei. Același lucru se reflectă și în starea motorului, care va fi scutit de depunerile de gaze nearse (calamina). 

Dezavantaje:-Riscul unei răciri mai proaste a motorului (ultimul cilindru) din cauza circuitului extins, lichidul de răcire trece și prin reductorul de gaz. -Putere redusă, în special la turații mici. -Rezervorul taie semnificativ din spațiul util de depozitare, așa cum acesta poate fi montat fie în locul roții de rezervă fie în portbagaj. -Nu poate fi instalat pe un automobil aflat în garanție, așa cum aceasta va fi anulată automat. -Pe lângă cheltuielile de achiziție și instalare a unui sistem GPL sunt și cele de întreținere, care se adaugă în mod normal la fiecare revizie de 10.000 km. -Chiar dacă este popular ca sistem de alimentare pentru automobile, totuși există situații când unele stații de alimentare nu îl comercializează. -Mirosul respingător, despre care s-a discutat mai sus și care este prezent pentru a putea fi depistată scurgerea. -Accesul interzis în parcările subterane sau în alte zone unde este mențiunea. 

La etapa actuală, cel mai popular sistem de GPL pe piață este cel de generația a 4-a, care reprezintă compromisul optim între eficiență, preț achiziție și întreținere. Însă există și sisteme mult mai avansate, de generația a 5-a și a 6-a chiar. Cele din urmă nu doar că au o eficiență sporită dar și costuri ridicate.