(VIDEO) Află care este autonomia reală oferită de șase dintre cele mai populare EV-uri în Europa
De Sergiu | 30 Noiembrie, 2020
Europa este cu siguranță continentul unde atitudinea față de autoturismele electrice înregistrează un feedback tot mai pozitiv pe zi ce trece! Se îngroașă constant rândurile celor ce optează pentru electricitate în detrimentul vehiculelor echipate cu propulsoare termice.
Iată de ce producătorul canalului carwow a decis să pună punct polemicilor pentru totdeauna, dezvăluind poate pentru prima dată performanțele oferite de șase dintre cele mai populare modele de autoturisme electrice de pe piața europeană pentru a determina autonomia reală a acestora față de cea indicată de producător. Deci să începem prin prezentarea concurenților!
Primul participant în cadrul testului e Renault Zoe, un adevărat bestseller, fiind până nu demult cel mai popular EV pe continentul european, mai nou însă, proapătul VW ID.3 i-a furat coroana. Are un motor electric de 135 CP conectat la o baterie de 55 kWh, cântărește 1.577 kg și pretinde o autonomie de 383 km.
Urmează Honda e, ce s-a învrednicit recent de titlul The German Car of the Year pentru 2021. Modelul este echipat cu un motor electric ce produce echivalentul a 154 CP alimentat fiind de o baterie cu capacitatea de 35.5 kWh. Constructorul pretinde că autonomia totală pentru Honda e este de puțin peste 201 km la ”un plin”. Modelul cântărește 1.520 kg. Este echipat cu un sistem de recuperare a energiei formată în cadrul frânării, fapt ce mărește autonomia și mai mult, fiind în stare să parcurgă 5.9 km pentru fiecare kWh.
Următorul pe listă e britanicul MINI e, ce vine cu un motor electric de 184 CP primind energie de la o baterie de 32.6 kWh. Fiind mai ușor decât Honda e, la doar 1.365 kg, dar și având un substrat mai generos, MINI oferă o autonomie de 233 km, din spusele producătorului, parcurgând 6.1 km pentru fiecare kWh al bateriei.
Vine pe lista participanților și Volkswagen e-Up, modelul ce din păcate va fi scos din gama nemților în viitorul apropiat. Acest model e probabil cel mai subdimensionat în materie de echipare, dar și cel mai ieftin, având un motor electric de doar 82 CP, cuplat la o baterie de 36.8 kWh. În combinație cu o masă de doar 1.235 kg, nemții de la Wolfsburg pretind că e-UP poate merge 255 km cu o baterie plină.
Probabil cel mai futurist la aspect, în cele mai bune tradiții ale constructorilor francezi e Peugeot e-208. Are o echipare destul de interesantă, având un motor electric de 136 CP și o baterie de 50 kWh. Cei de la Peugeot anunță o autonomie de 349 km pentru autoturismul de 1.483 kg.
Vauxhall (Opel) Corsa-e se prezintă în continuare cu aceleași performanțe ca cele oferite de Peugeot, având același substrat, un motor electric de 136 CP și o baterie de 50 kWh. Cântărește 1.563 kg. Probabil din cauza masei, Corsa-e promite o autonomie ceva mai mică, de 336 km.
Ținem să vă liniștim! Chiar dacă nu e prezent în cadrul testului, proapătul pretendent, Volkswagen ID.3 și-a dezvăluit anterior performanța în cadrul unui test similar. Versiunea testată a fost echipată cu motor electric de 201 CP și o baterie de 77 kWh pentru o autonomie de 550 km.
Cel mai rezistent s-a dovedit Renault Zoe, după care urmează în ordine descrescătoare Vauxhall Corsa-e, Peugeot e-208, MINI e,Volkswagen e-Up și Honda e, cu cea mai slabă prestanță.
Cum se descurcă însă în realitate aceste mașini electrice, în condiții actuale de condus și ce autonomie înregistrează aflați din videoul de mai jos!