VIDEO: Cât de mulţi cai poate "adăuga" sistemul de evacuare sport? Răspunsul îl aflaţi chiar aici

De Redactor AE   |  27 Noiembrie, 2017

Distribuie :

Pentru că este una dintre cele mai întâlnite şi mai îndrăgite modificări pentru care aplică împătimiţii de automobile, astăzi avem un nou videoclip de la Enginering Explained. Autorul canalului de youtube ne explică în detaliu, după mai multe teste, cât de mult de fapt te ajută un sistem de evacuare sport!

Pentru a ne oferi cât mai multe informaţii, youtuberul va încerca să răspundă la următoarele întrebări, frecvent abordate şi de pasionaţii tuningului. Cât de rapidă va deveni maşina după această modificare, cât de mulţi cai putere vor rezulta, cât de gălăgios poate fi un sistem de evacuare sport şi nu în ultimul rând, dacă îşi merită sau nu investiţia. Răspunsurile le găsiţi în videoclipul de mai jos, însă dacă dintr-un motiv sau altul nu îl veţi urmări, ori nu înţelegeţi engleza, vom încerca să facem un rezumat al celor urmărite de noi.

Întâi de toate, ce ar trebui să ştiţi este că sistemul din imagini este unul realizat din titan, ceea ce ar însemna că preţul de achiziţie este de departe accesibil. Din acelaşi motiv, în ţara noastră astfel de sisteme de eşapament nu veţi găsi prea curând. Testele noului sistem, încep cu zgomotul produs la accelerare, cel care vă va ajuta să fiţi priviţi cu alţi ochi (un pic de admiraţie) de către fanii auto, dar şi de către vecinii de la bloc (zero empatie aici).

Maşina testată, un model sport Honda S2000, turată de la zero şi până la limita de rpm, produce un zgomot măsurat în decibeli şi cuprins între valorile 64 şi 122 de decibeli. Sistemul sport însă, începe de la 68 de decibeli şi urcă până la...aceiaşi 122 de decibeli maxim! Desigur că regula nu este valabilă pentru orice ţeavă de eşapament şi toba sudată de ea, ci numai cele proiectate din start pentru a nu fi extrem de zgomotoase.

De menţionat că proprietarul acestei S2000, a ales un sistem de evacuare ce costă în jur de 2.500 de dolari, respectiv era extrem de curios să afle şi câţi cai "a câştigat" din această modificare. Ei bine, testele pe standul dyno au arătat o uşoară creştere de la 183.5 whp la 186 whp, adică o diferenţă de numai 2.5 cai putere măsuraţi la roţi, ceea ce ar însemna în jur 3-3.5 cai putere la motor...Nu foarte mult nu?

Aceste măsurări însă au rolul de a ne demonstra că orice plus de CP, va fi obţinut doar în turaţii ridicate, restul sunt doar emoţii şi autoinducere, nu vă minţiţi. Însă, o altă latură a unor asemenea schimbări, ne arată că totuşi este posibil de obţinut o mai bună evacuare a gazelor şi respectiv un mic adaos de CP, doar prin înlocuirea sistemului de fabrică cu unul de tip CATBACK.

Cea mai notabilă schimbare poate fi atribuit la greutatea totală a maşinii. Dacă evacuarea stock, cântăreşte aproximativ 23 de kilograme, atunci una realizată din titan, pentru acest model, abia dacă ajunge la 7 kilograme! Din nou, poate părea puţin, însă un minim de cai putere obţinut peste cifrele de fabrică împreună cu o greutate redusă, i-au adus o îmbunătăţire de circa 5% în timpii de acceleraţie.

Pe final, dacă îşi merită investiţia de 2.500 de dolari acest sistem de evacuare pentru 3 CP în plus, 16 kg în minus şi din nou, o reducere cu 5% din timpii de accelerare, evident că răspunsul va fi nu! Însă cel mai importantă lecţie de reţinut din acest video este faptul că sistemul de evacuare nu este un mit. Doar că îmbunătăţirile obţinute nu sunt de zeci de cai putere ci de mult mai puţin!

 

https://www.youtube.com/watch?v=FC-WuvZvVrQ&feature=push-u&attr_tag=Xdu4RnZc1GjxF3NG-6