(VIDEO) Viitorul BMW X6 primește o versiune unică, finisată în cea mai neagră vopsea de caroserie din lume!
De Pavel | 29 August, 2019
Compania BMW este în plină pregătire de a prezenta în cadrul Salonului Auto de la Geneva, noua generație a modelului X6! Bavarezii au pregătit însă și un exemplar cu totul special, care va putea fi admirat la standul lor din cadrul expoziției.
Este vorba despre un BMW X6 vopsit cu așa numitul Vantablack. Acesta reprezintă materialul cu cea mai mare rată de absorbţie a luminii din lume, de 99.965%, ceea ce-l face să fie etalon pentru un negru absolut.
Noul BMW X6 va fi primul şi singurul model din lume vopsit cu Vantablack VBx2.
„ Am refuzat până acum numeroase oferte din partea producătorilor auto. A fost nevoie de BMW X6 şi de designul său unic şi expresiv pentru ca această idee să ne surâdă”, explică Ben Jensen, fondatorul şi inginerul-şef al Surrey NanoSystems, compania care a inventat Vantablack.
Cu grila iluminată Iconic Glow şi blocurile optice cu un design marcant, BMW X6 dispune de contrastele necesare pentru ca vopseaua Vantablack să nu altereze percepţia tridimensională a maşinii.
Asta deoarece vopseaua Vantablack este atât de neagră încât obiectele vopsite cu aceasta îşi pierd percepţia tridimensională. Practic, creierul interpretează imaginea ca pe o gaură sau chiar vid, ceea ce face ca Vantablack să nu fie o vopsea potrivită pentru o maşină, deoarece elimină practic toate detaliile de design. Tocmai de aceea, BMW X6 a fost vopsit cu o versiune mai light de Vantablack, numită VBx2, care poate fi pulverizată şi care, deşi poate fi considerată „extra-neagră”, permite un anumit nivel de reflexie a luminii.
Vantablack este un material dezvoltat pentru industria spaţială şi foloseşte o tehnologie bazată pe nanotuburi de carbon. De altfel, denumirea sa este un acronim al procesului folosit - Vertically Aligned Nano Tube Array. Nanotuburile din Vantablack au o grosime de 20 nanometri şi o lungime între 14 şi 50 microni. Aproximativ un miliard de nanotuburi aliniate vertical încap pe o suprafaţă de un centimetru pătrat, iar acestea absorb aproape complet orice rază de lumină care ajunge pe suprafaţa materialului, transformând-o în căldură.