Viza.md spulberă toate miturile legate de permisul de conducere moldovenesc și valabilitatea acestuia!
De Redactor AE | 24 Martie, 2018
Portalul VIZA.md a publicat recent o lucrare care ar trebui să îi ajute pe șoferii moldoveni, deținători de permise de conducere de model vechi. Acestea mai sunt numite și DL 1995, unde DL este abreviatura de la Driving License (permis de conducere) iar 1995 este anul.
Și iată ce scrie autorul publicației. Pentru a demola miturile consulare existente la capitolul permisului de conducere moldovenesc, vă propunem să luați cunoștință de următoarele informații utile pentru moldovenii de pretutindeni, care revin în Republica Moldova sau călătoresc în străinătate cu acest document:
MITUL 1 - În permisul de conducere de tip vechi (DL 1995) nu este indicat termenul de valabilitate;
La prima vedere da, însă totuși acest termen de valabilitate este indicat fiind ascuns în șirul de cifre și litere, pe care le puteți vizualiza în partea de jos a permisului. Aceste date informative au caracter strict de uz intern pentru serviciile de resort moldovenești. Oficial, termenul de valabilitate nu este indicat. Respectiv, acestepermise nu au termen de valabilitate.
MITUL 2 - Permisul suspendat de Poliție în străinătate sau pierdut în afara Republicii Moldova nu poate fi recuperat;
Este binecunoscut faptul că adeseori cetățenilor Republicii Moldova care au încălcat legislația rutieră în străinătate li se retrage Permisul de conducere de către Poliția locală. Ulterior, Poliția Rutieră din statele respective din străinătate, transmite sistematic, prin scrisoare oficială permisele de conducere moldovenești ale persoanelor care au încălcat legislația la adresa Ambasadei sau Consulatului Republicii Moldova.
La rîndul său, Ambasada Republicii Moldova transmite documentele pe adresa Ministerului Tehnologiilor Informaționale al Republicii Moldova. După acest lung itinerar permisul poate fi ridicat de către posesor de la Oficiul de unde l-a primit sau de la Oficiul de la locul unde-și are viza de reședință posesorul documentului. Aceeași cale parcurg și permisele de conducere găsite în străinătate de către autoritățile străine.
În cazul mai multor state (România etc.) returnarea permiselor moldovenești autorităților Republicii Moldova are loc cu întîrziere. Din această cauză, la întoarcere în Republica Moldova, unii șoferi moldoveni surprinși în astfel de circumstanțe, declară pierderea permisului de conducere și își perfectează unul nou.
MITUL 3 - Privarea de dreptul de a conduce mijlocul de transport de către autoritățile străine nu este valabilă și în Republica Moldova;
Decizia privind privarea de dreptul de a conduce mijlocul de transport de către autoritățile străine, nu are valoare juridică în Republica Moldova, deoarece Republica Moldova nu este parte la Convenția Europeană privind reprimirea contravențiilor rutiere.
MITUL 4 - Permisul de conducere de tip vechi (DL 1995) trebuie schimbat în mod obligatoriu;
Centrul Resurselor Informaționale de Stat „Registru" recomandă, dar acest lucru nu este obligatoriu.
MITUL 5 - Permisul de conducere de tip vechi (DL 1995) nu este recunoscut în străinătate;
Uneori moldovenii semnalează probleme iscate la conducerea mijloacelor de transport în trafic internaţional în baza permiselor de conducere de model vechi, din 1995, care au termenul de valabilitate mai mare de 10 ani de la data eliberării. Permisul de conducere moldovenesc de model vechi nu are termen de valabilitate, pe cînd normele internaţionale prevăd acest termen de pînă la 10 ani. Astfel, permisele de conducere de model nou, din 2008, au termenul de valabilitate indicat.
Portalul Viza.md recomandă cetățenilor surprinși în astfel de circumstanțe în străinătate să se asigure de obținerea unui certificat de la Oficiul consular moldovenesc prin care se va confirma valabilitatea permisului de tip vechi. Acesta poate fi prezentat cînd sînteți opriți de către Poliția Rutieră locală. De asemenea, autoritatea străină poate verifica documentul on-line la următoarea adresă: http://www.registru.md/en/servicii-online
MITUL 6 - Permisul de conducere moldovenesc de tip nou este un permis european;
Permisul de conducere de tip nou (DL 2008) NU ESTE permis european. Este un permis național care ca model și ca conținut este identic cu cel european. Vom putea vorbi de un Permis European doar atunci cînd vom fi membri ai UE.
MITUL 7 - Recunoașterea permiselorde conducere în străinătate;
În regim turistic e simplu. Se recunoaște. Cînd e vorba de permis de ședere e altceva. De regulă, îndată ce cetățeanului străin i s-a eliberat permisul de ședere, permisul de conducere urmează a fi schimbat. Fiecare stat impune niște reguli pentru a avea orice cetățean la evidență și asta e normal.
De exemplu, în SUA dacă aveți viza pentru 10 ani în pașaport cu posibilitatea de a vă afla 180 de zile anual în țară, puteți folosi permisul de conducere moldovenesc doar pe parcursul a 3 luni de ședere. Apropo, în Statele Unite ale Americii puteți susține examenele, obținînd Permis de conducere, avînd statut turistic. Este important să prezentați documentele care confirmă că aveți unde locui (bonul de plată). Confirmarea de la hotel în acest caz nu este recunoscută drept document.
MITUL 8 - Echivalarea dreptului de a conduce în străinătate permite deținerea a două premise concomitent;
În procesul de echivalare a Permisul de conducere din țara de origine se retrage de autoritatea străină eliberîndu-se permisul țării de reședință. Permisul de conducere moldovenesc se transmite mai devreme sau mai tîrziu în Republica Moldova pentru anulare și distrugere. Chiar dacă unii moldoveni declară în Republica Moldova pierderea permisului, în loc să declare preschimbarea, permisele eliberate în baza declarațiilor false se anulează mai devreme sau mai tîrziu, fiind aplicate sancțiunile corespunzătoare declarantului.
Totodată, vă invităm să urmăriți postarea chiar pe pagina sursă, unde vedeți și un interview cu domnul Ilie BRICICARU, fostul șef-adjunct al Secției permise de conducere din cadrul Î.S. CRIS “Registru.