Află istoria unicului Renault 5 perfect restaurat din Moldova și a proprietarului său care te inspiră! (VIDEO)

De Pavel   |  11 Octombrie, 2021

Distribuie :

Pasionații auto din țara noastră sunt puțini la număr, dacă este să vorbim despre cei care chiar bagă suflet și bani în mașini deosebite. Chiar și așa, aceștia există, iar povestea unuia dintre ei și istoria mașinii lui unice vrem să o relatăm astăzi.

Se numește Ion, un tânăr de 26 de ani pe care îl cunosc de ceva timp și sunt mereu impresionat de mașinile pe care le are și de perseverența sa. Am decis că cititorii noștri ar trebui neapărat să cunoască acest om și mașina sa care a devenit o adevărată descoperire a sezonului auto din acest an. Din acest motiv am realizat un interviu scurt, o serie de fotografii și un material video, pe care le puteți admira în continuare.

- Salut, Ion! Pentru început te-aș ruga să te prezinți, să ne spui ce ai studiat și cu ce te ocupi.

- Mă numesc Ion Pavalachi și sunt din Chișinău. După specialitate sunt designer de produs, dar activitatea mea profesională nu are nicio legătură cu asta. Când am depus actele la UTM visam să devin designer auto, dar în al doilea an de facultate am înțeles că mediul academic a șters cumva dorința de a mă realiza în acest domeniu. Altfel spus, în loc să adun cunoștințe noi, aveam impresia că merg din nou la liceu. Facultatea am absolvit-o. Chiar dacă am renunțat la acest domeniu, mereu știam că ocupația mea trebuie să fie legată de mașini.

În prezent administrez un atelier auto. Nu, nu este vorba despre mașini vechi, deși mi-ar plăcea mult. Zilnic conduc zeci de automobile, le verific, le testez. Recunosc, aceasta mi-a dezvoltat și mai mult cunoștințele în domeniul auto, dar totul a devenit o rutină. Să urc la volanul unui automobil clasic e o escapadă frumoasă.

- Când ai îneput să fii pasionat de automobile, care sunt culturile auto de care ești pasionat și câte mașini ai în prezent în proprietate?

- Pasiunea pentru mașinile clasice a început cu mult timp în urmă. Prima mea mașină a fost un model Volga GAZ 24. Defapt era a bunicului, cumpărată în 1996, când aveam un an.

Am sentimente deosebite față de ea, datorită amintirilor frumoase din copilărie. Când am împlinit majoratul, bunicul mi-a făcut-o cadou. Foarte curând am luat permisul de conducere și probabil, aici a început totul. În prezent mica mea colecție cuprinde 7 mașini clasice: Volga GAZ 24 (1983), Volga GAZ 24-02 (1984), ZAZ 966 (1969), Renault 5 (1986), Moskvich 412 (1981), Moskvich 433 (1972), Honda Civic EF (1991). Dintre acestea doar Renault-ul poate fi considerat un proiect terminat, sau mai corect spus aproape terminat.

- Cum a început povestea acestui Renault 5? Unde l-ai găsit, cât a costat și în ce stare era inițial?

A fost o achiziție neplanificată. Văzând anunțul despre vânzarea ei, am decis să merg să o văd, fără multe așteptări, mai degrabă din curiozitate. M-a cucerit condiția aproape impecabilă în care se afla, pe lângă asta, nu vezi un Renault 5 în fiecare zi în Republica Moldova. Nu eram sigur dacă am nevoie de ea, dar eram sigur că foarte tare o vreau. Mașina se afla în Bălți, fiind în proprietatea unui bătrân de la începutul anilor '90. Avea vopseaua originală la fel ca și tapițeria și tot restul pieselor. Se prezenta cu un parcurs de 150.000 km și costa 700€.

- Cât te-a costat reustaurarea și ce lucrări anume au fost efectuate? Unde ai găsit piesele și cât de greu este să le găsești pentru acest tip de model.

- Restaurarea caroseriei și a interiorului a durat doi ani și jumătate, asta a presupus o investiție de aproximativ 5.000€! Astfel de sume probabil și îi opresc pe unii amatori de mașini clasice să-și îndeplinească visul. Mașina a fost dezmembrata și revopsită (atât exteriorul, cât și interiorul). Între timp căutam cu disperare piesele care nu ajungeau, cum ar fi câteva butoane și cleme ce fixează elementele din interior. Întrucât acestea nu se mai produc, am fost nevoit să cumpăr 2 automobile donatoare.

Suspensia a suferit niște modificări minuscule pentru a micșora garda la sol. Această idee mă vizita adesea, dar rămâneam indecis. Mașina era aproape gata când am aflat că urmează să fie organizat un eveniment dedicat automobilelor „joase". În acel moment am luat o decizie fermă: vreau să „cobor" mașina, să îi pun niște jante neobișnuite și să întorc privirile tuturor vizitatorilor. Nu regret nicio clipă hotărârea luată, chiar dacă procesul mi-a dat bătăi de cap. Inițial planificam instalarea unor Zender Stern R15, dar în final m-am ales cu Lothar Thomas R13 și cred că nu arată rău.

- Te crezi pasionat de cultura stance și în general dacă poți clasa această mașină în rândurile celor joase, sau mai mult este vorba de ceva mediu între stance și o mașină retro perfect întreținută?

Sunt pasionat de cultura stance, iar acest Renault nu este prima mea încercare. În trecut am făcut experimente pe o Honda Civic Coupe din 1994, sau cum o cunosc mulți, „Doina". Nu cred că Renault-ul meu face parte din cultura stance, mai degrabă e ceva între stance și classic.

- Ce lucrări planifici că mai faci la mașină. Care sunt planurile de viitor pentru ea?

- Planific în viitorul apropiat să aduc suspensia la un setup ideal și să revopsesc compartimentul motor, pentru că în prezent îmi este rușine să deschid capota.

- Care este mașina visurilor tale?

Dacă ar fi să aleg mașină mea preferată, nu aș putea să o fac, întrucât am un TOP 10: Dodge Challenger (1970), Dodge Charger (1969), Honda NSX (prima generație), Porsche 911 (901), Ferrari F40, Lamborghini Miura, Datsun 240Z, VW Kafer, Nissan Skyline GT-R (R32), BMW 3.0 CSL.

- Ce le-ai recomanda celor care vor să-și achiziționeze o mașină retro, ce sfaturi ai avea pentru ei?

E dificil să dai un sfat celor ce abia se gândesc să își cumpere un automobil retro, pentru că în țara noastră e foarte greu să întreții o mașină veche. Un motiv ar fi deficitul de piese de schimb dar și mai important e lipsa specialiștilor. Nu oricine e gata să se apuce de un astfel de proiect. Totuși nimic nu e imposibil, mai ales când ai un vis și tinzi spre realizarea lui.

x
x
x

 

Noi, cei de la redacția AutoExpert sperăm mult că exemplul lui Ion va fi molipsitor și pentru alți tineri, care au visul de a restaura un model clasic de mașină, dar nu se pot decide. Cu regret în ultimul timp observăm că mașinile devin tot mai puțin interesante pentru noua generație, însă în continuare rămânem a fi optimiști și promitem să-i promovăm pe cei care adoră mirosul de benzină și își petrec timpul liber în garaj!

 

Recomandate:

Jeep Avenger 4xe intră în producție la uzina din Polonia - Photo
Noutăți
Jeep Avenger 4xe intră în producție la uzina din Polonia

Jeep a dat startul producției pentru noul Avenger 4xe, versiunea hibridă a celui mai compact model din gama sa. Asamblarea are loc la fabrica Stellantis din Tychy, Polonia, unde sunt produse și alte m

Inna
Rata accidentelor rutiere, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu - Photo
Accidente
Rata accidentelor rutiere, la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

În primele trei luni ale acestui an, datele Poliției arată o scădere semnificativă a accidentelor rutiere, înregistrându-se cel mai mic număr din ultimii zece ani - 371 de incid

Inna
(VIDEO) Aston Martin Valkyrie devine cea mai rapidă mașină de serie pe circuitul Top Gear - Photo
Noutăți
(VIDEO) Aston Martin Valkyrie devine cea mai rapidă mașină de serie pe circuitul Top Gear

Hypercar-ul Aston Martin Valkyrie și-a trecut în palmares un nou record impresionant, devenind cea mai rapidă mașină de serie pe celebrul circuit Dunsfold din Marea Britanie. Circuitul era 

Inna
Aston Martin obține o finanțare de 125 de milioane de lire sterline pentru a-și susține activitatea - Photo
Noutăți
Aston Martin obține o finanțare de 125 de milioane de lire sterline pentru a-și susține activitatea

Aston Martin a reușit să atragă o nouă finanțare în valoare de 125 de milioane de lire sterline (aproximativ 150 de milioane de euro), într-un moment în care compania se confruntă cu

Inna
Restricții temporare de acces în Chișinău pe 2 aprilie, în contextul unei vizite oficiale - Photo
Sociale
Restricții temporare de acces în Chișinău pe 2 aprilie, în contextul unei vizite oficiale

Primăria Municipiului Chișinău anunță că mâine, 2 aprilie, accesul în anumite zone publice ale capitalei va fi temporar restricționat. Măsura este impusă de autorități în contex

Inna