Amenda pentru condusul fără asigurare obligatorie RCA ar putea deveni mai mare

De Pavel   |  24 Iunie, 2022

Distribuie :

Condusul unui vehicul fără deținerea poliței de asigurare obligatorie RCA ar putea fi amendat mai dur. Sancțiunea va fi majorată semnificativ, iar ofițerii de patrulare vor putea verifica deținerea poliței inclusiv  printr-un sistem online.

Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule; Codul Contravențional al Republicii Moldova; Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, a fost modificată de deputați în prima lectură, în ședința de ieri, 23 iunie.

Documentul adoptat prevede ajustări legate de modalitatea de încheiere a contractului de asigurare între proprietarul sau utilizatorul vehiculului și asigurătorul de răspundere civilă auto (suport de hârtie, formă de document electronic sau prin utilizarea mijloacelor electronice). Astfel, dacă contractul de asigurare obligatorie RCA va fi încheiat prin mijloace electronice, dar fără utilizarea semnăturii electronice, momentul încheierii contractului se va considera momentul de plată a primei de asigurare.

La fel, se mai prevede obligativitatea asigurătorilor și intermediarilor de a oferi solicitanților asigurării informația privind cuantumul primei de asigurare, precum și a coeficientului bonus-malus, care va fi aplicat.

Modificările la Codul contravențional prevăd majorarea amenzii pentru conducerea vehiculului fără deținerea poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă, pe suport de hârtie sau electronic, ori în lipsa datelor accesate din sistemul informational unic aferent asigurării obligatorii de răspundere civilă auto. Amenda va constitui de la 30 la 60 unități convenționale, adică de la 1.500 la 3.000 de lei.

Modificările la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prevăd omiterea aplicării măsurilor de precauție privind clienții care solicită eliberarea poliței de asigurare obligatorie RCA pentru prejudicii produse de autovehicule.

Proiectul urmează a fi supus examinării în lectura a doua.