Asigurările auto civile obligatorii RCA ar putea suferi majorări de preț?!

De Redactor AE   |  3 Aprilie, 2020

Distribuie :

Textul în original, care anunță modificări cu privire la costul primei de asigurare îl puteți găsi pe site-ul bizlaw.md. Noi am încercat să extragem doar cel mai esențial și să reformulăm pe scurt ideea CNPF.

Deocamdată, proiectul de lege este prezentat pentru consultări. Ceea ce înseamnă că nu avem o decizie în acest sens. Totodată, fiind vorba de o eventuală majorare a primei de asigurare în favoarea companiilor de asigurări, puteți fi siguri că va fi votat și va primi avizul pozitiv.

Documentul presupune modificarea calcului primei de asigurare RCA astfel încât să acopere cel puțin costurile de soluționare a daunelor și cheltuielilor administrative ale asiguratorului.

Asigurătorul calculează prima de asigurare astfel încât să se acopere toate obligațiile ce decurg din contractul de asigurare RCA. Prima de asigurare care urmează a fi încasată de la persoana asigurată se calculează prin aplicarea la prima de asigurare de bază a criteriilor de risc, coeficienților de rectificare și coeficientului bonus-malus. Aceasta se plătește integral în conformitate cu acordul dintre persoana asigurată și asigurătorul RCA.

Totodată asiguratorilor și intermediarilor în asigurări și/sau reasigurări li se interzice acordarea oricăror avantaje colaterale asiguratului la încheierea unui contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă (sub formă de cadouri, bonusuri, promoții, certificate, premii , etc.) din contul cheltuielilor de achiziții și/sau marjei de profit.

La determinarea cuantumului primei de asigurare, asigurătorul RCA va lua în considerare istoricul despăgubirilor plătite în ultimii cinci ani pentru accidente cu implicarea vehiculului asigurat sau persoanei asigurate.

Criteriile de aplicare pentru sistemul bonus/malus sunt cele prevăzute în actul normativ al autorității de supraveghere. Clasa bonus/malus poate lua în calcul istoricul conducătorului auto. Informațiile privind istoricul conducătorului auto sunt cele înregistrate în baza de date aferentă asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul Republicii Moldova, împreună cu cele din baza de date deținută de către direcția specializată a Ministerului Afacerilor Interne.

Asigurătorul RCA eliberează persoanei asigurate/utilizatorului, în termen de 15 zile de la înregistrarea solicitării acestuia, un certificat privind daunele înregistrate, pe parcursul ultimilor cinci ani de relații contractuale, sau absența acestor daune.