Atenție Șoferi! Iată ce se întâmplă dacă nu semnezi Procesul Verbal! Ți-o faci mai rău, cu mâna ta!

De Redactor AE   |  1 Iulie, 2019

Distribuie :

Într-o postare pe Facebook, un șofer relata faptul că pasagerii săi, au fost amendați pentru necuplarea centurii de siguranță, pe bancheta spate! Supărați, aceștia au refuzat să semneze procesul verbal, în semn de manifest și dezacord total.

Au mai și filmat toată scena, așa cum mulți o fac, dar nu știu mai exact ce le aduce aceasta din urmă. În linii generale, o astfel de filmare nu este decât o amintire, plăcută sau mai puțin plăcută, salvată pe memoria smartphone-ului. Asta deoarece procesul verbal oricum v-a fost intentat și amenda oricum va trebui achitată! Înțeleg noua modă de a filma acțiunile polițiștilor doar că unii devin penibili, când nici măcar nu știu ce fac, iar ce ar trebui să facă tot nu știu.

Nesemnarea procesului verbal, ar putea fi interpretată și ca absența de la locul întocmirii PV, ceea ce înseamnă că nu puteți primi o copie a PV, din moment ce nu sunteți prezenți. Iar de aici începe adevărata luptă pentru ”dreptate”. Sunt câteva locuri de semnat în procesul verbal, însă pentru a vă face să ”pierdeți”, mai rar inspectorul de patrulare vă va menționa că puteți primi copia PV fără să semnați!

În lipsa copiei PV, nu veți putea achita amenda scrisă, nu veți ști nici suma și nici contul și nici numărul procesului verbal. De aici problemele abia încep și vă vor costa cel puțin dublu. Ce se întâmplă mai exact sau ce urmează să se întâmple dacă nu semnați procesul verbal intentat, am încercat să aflăm în detalii de la reprezentanții INP care au întârziat mai mult de o săptămână cu un răspuns ferm. Îi salutăm cordial pe această cale.

Avocatul Marin Aftenii a fost însă mult mai receptiv decât autoritățile și s-a grăbit să ne ofere explicații. Iată ce scrie juristul:

În conformitate cu prevederile art. 442 alin.(1) Cod Contravențional, Procesul-verbal cu privire la contravenţie este un act prin care se individualizează fapta ilicită şi se identifică făptuitorul.

Procesul-verbal se încheie de către agentul constatator pe baza constatărilor personale şi a probelor acumulate, în prezenţa făptuitorului sau în absenţa lui. În cel mult 24 de ore de la data încheierii, procesul-verbal cu privire la contravenţie se înscrie într-un registru de evidenţă în ordinea încheierii şi depunerii lui la autoritatea din care face parte agentul constatator.

Conținutul Registrului de evidenţă a proceselor-verbale cu privire la contravenţii și modul de ținere a acestuia se aprobă de către Guvern și sînt obligatorii pentru toate autoritățile din care fac parte agenții constatatori.

Prevederile art. 443 Cod Contravențional - Conținutul procesului-verbal cu privire la contravenție, la aliniatul (6) prevede - Faptul absenței persoanei în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional ori al refuzului acesteia de a semna procesul-verbal se consemnează în procesul-verbal şi se certifică prin semnătura cel puțin a unui martor, indicîndu-se şi datele de identitate ale acestuia (numele, prenumele, adresa de domiciliu şi numărul de telefon).

Deci, prin refuzul de a semna procesul-verbal cu privire la contravenție nu faceți altceva decît să tergiversați timpul de întocmire a acestuia. Cu doar câteva minute, nu mai mult.

Deasemenea art. 443 alin (13) prevede - Copia de pe procesul-verbal se înmînează persoanei în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional şi victimei la cerere. În cazul procesului-verbal încheiat în absenţa persoanei în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional, copia de pe procesul-verbal se înmînează în modul prevăzut la art.382 alin. (6) Articolul 34 alin. (4) prevede faptul că ”Dacă persoana fizică sau juridică nu a achitat amenda în decursul a 30 de zile de la data stabilirii acesteia, se va proceda conform reglementărilor Codului de executare.”

În cazul în care achitarea amenzii nu este posibilă din cauza lipsei ori a insuficienței bunurilor sau din cauza eschivării cu rea-voință a contravenientului de la achitarea acesteia, instanța de judecată poate înlocui suma neachitată a amenzii, după caz, cu: a) amendă în mărime dublă, care însă nu poate depăşi limita maximă a sancţiunii cu amenda prevăzută de norma materială contravenţională sau de prezentul articol; b) privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an;  c) muncă neremunerată în folosul comunităţii, calculându-se o oră de muncă pentru o unitate convenţională, durata muncii fiind de cel mult 60 de ore; d) arest contravenţional, calculîndu-se o zi de arest pentru 2 unităţi convenţionale, durata arestului fiind de cel mult 30 de zile.

În acest caz, se va ţine cont de restricţiile prevăzute la art.38 alin.(4). (5) În cazurile prevăzute la alin. (4), suma neachitată a amenzii stabilite pentru contravențiile prevăzute la art. 228–245 poate fi înlocuită cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an. (6) Pentru situaţiile enumerate la alin.(4) lit.a), c) şi d), privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an poate fi aplicată ca sancţiune complementară. (7) În cazurile prevăzute la alin. (4), suma neachitată a amenzii stabilite persoanei juridice poate fi înlocuită cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an. (8) Amenda se înlocuieşte de către instanța de judecată în a cărei rază teritorială îşi are sediul autoritatea din care face parte agentul constatator care a examinat cauza, la demersul acestuia sau al procurorului care a examinat cauza.

În cazul în care sancțiunea este aplicată de către instanța de judecată, înlocuirea se efectuează de către instanța care a judecat cauza în fond, la demersul executorului judecătoresc.

În concluzie, refuzul de a semna procesul-verbal cu privire la contravenție nu înseamnă că nu ve-ți fi sancționat, este concluzia avocatului Marin Afteni. 

Notă AutoExpert: În consecință, nu mai scoateți telefonul din buzunar pentru a filma, atunci când de fapt încălcați legea. Dacă tot nu sunteți deacord cu procesul verbal intentat, semnați asta în PV, în câmpul special dedicat și contestați procesul verbal în judecată, nu pe Facebook sau la un pahar de vin cu vecinul. Cuplați centura de siguranță și nu veți fi amendat, plus la asta, veți fi și mai sănătoși! Nu dai tu în copaci, dă altul în tine ;)