Atenție Șoferi! Trebuie să știți ASTA când vă contraziceți cu un polițist de la INSP!

De Redactor AE   |  5 Octombrie, 2020

Distribuie :

Traficul rutier nu este un loc de distracții, și pe măsură ce trece timpul devine din ce în ce mai periculos. Numărul de accidente crește, indiferent de statisticile care ne sunt prezentate cum că e totul sub control, iar încălcările documentate prin procese-verbale s-au înțetit în ultima vreme. 

Operațiuni speciale, filtre, verificări de rutină și iar de la început. Asta vedem zilnic în postările pe pagina de Facebook a INSP, dar și în spațiul virtual, unde practic foarte mulți șoferi se plâng pe constrângerea aplicată continuu și extenuant asupra unor conducători auto. Nu încercăm să îndreptățim șoferii obișnuiți să încalce și care au scăpat deseori nepedepsiți, și nici pe polițiști nu îi vom absolvi de la atitudinea de care dau dovadă, uneori grosolană. 

Dreptatea e la fundul mării, deseori, însă pentru cei ce o caută în instanțele de judecată, eu voi continua să livrez materiale legate de acest subiect. Doar săptămâna trecută, postarea ”În Atenția Șoferilor: Ai probleme cu legea? Iată câteva subiecte utile care să te ajute!” a adunat peste 20.000 de accesări, ceea ce demonstrează faptul că oamenii, au obosit să fi sâcâiți cu amenzi, procese-verbale abuzive și cel mai important, cu neprofesionalismul unor angajați ai INSP, care deduc legea, nu o respectă. 

Urmărind linkul de mai sus, veți găsi cel puțin 17 subiecte foarte utile, în apărarea dumneavoastră, atunci când sunteți tras pe dreapta pentru o încălcare, pe care s-ar putea să nu o fi comis, dar vi se imputează. 

Și uite așa ajungem la un alt subiect și element important, care servește drept dovadă a vinovăției Dvs: Proba

În calitate de probă, servește întâi de toate procesul-verbal, documentat de polițist. Însă dacă veți merge în instanță, această probă poate să nu fie suficientă pentru a vă obliga la plata amenzii. În funcție de natura încălcării, polițistul trebuie să se asigure că are tot arsenalul necesar, pentru a proba ceea ce susține, încălcarea RCR. 

Pe lângă procesul-verbal, ca și probă pot servi materialele foto și video sau, dispozitivele speciale, aparate metrologice și de măsurare a unor indici, precum nivelul de transparență a geamurilor, nivelul de emisii nocive, etc. Și mai există ”un instrument” despre care voi scri mai jos.

O simplă mențiune ”Nu sunt de acord”, înscrisă de către șofer în procesul-verbal, deja pune polițistul în dificultate, iar cel din urmă va fi în situația de a colecta adițional probe. Nu vă imaginați un criminalist cu mănuși de latex, aparat foto și o lanternă pe frunte. Probe sunt ceea ce am descris mai sus, inclusiv dispoziția martorului. 

Ați obosit probabil de citit, dar aici vroiam să ajung și nu se putea scri altfel, cum se mai cere de la noi, pe scurt! Martorul, în cazul de față, este o persoană terță, care poate confirma, ceea ce vede și documentează în procesul-verbal, polițistul. El va fi garanția faptului că totul e pe bune și nu e inventat. Iar martor, atenție, nu va mai putea fi un alt agent constatator, adică colegul polițistului!

Potrivit bizlaw.md, urmează să fie modificat Codul Contravențional, articolul 443 alin 6, prin completarea cu aliniatul (61).

Modificările propuse de Ministerul Justiției în proiectul de modificare a Codului vin să aducă claritate în situația în care faptul absenței persoanei în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional ori al refuzului acesteia de a semna procesul-verbal se consemnează în procesul-verbal şi se certifică prin semnătura cel puțin a unui martor, indicându-se şi datele de identitate ale acestuia (numele, prenumele, adresa de domiciliu şi numărul de telefon).

În lipsa unui martor necesar consemnării lipsei persoanei sau refuzului acesteia de a semna, agentul constatator va indica în procesul-verbal cu privire la contravenție motivele care au dus la încheierea procesului-verbal în acest mod. Totodată pentru a exclude anumite incertitudini, noul alineat ce se propune a fi adăugat prevede că un alt agent constatator nu poate avea calitatea de martor în condițiile alin. (6) art. 443 din Cod.

Astfel, articolul 443, alineatul (6) se va completa cu o propoziție cu următorul cuprins: ”În lipsa unui martor, agentul constatator va consemna motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.” Totodată, articolul se completează cu alineatul (61) cu următorul cuprins: ”(61) Nu poate avea calitatea de martor în condițiile alin. (6) un alt agent constatator.

Țineți cont de acest lucru, nu încălcați Regulamentul Circulației Rutiere, respectați-vă colegii din trafic și o zi cât mai reușită să aveți!