Consiliul Concurenței a organizat inspecții inopinate la sediile mai multor companii petroliere

De Pavel   |  20 Ianuarie, 2021

Distribuie :

La sediile mai multor companii petroliere ce activează pe piața din Republica Moldova, au loc inspecții inopinate, în contextul investigațiilor în derulare inițiate de Consiliul Concurenței. Instituția precizează, într-un comunicat de presă, că investigațiile au ca scop depistarea probelor privind posibilele încălcări ale legislației concurențiale, în special art. 5: interzicerea acordurilor anticoncurențiale și art. 11: interzicerea abuzului de poziție dominantă.

Totodată, referitor la mecanismul de control real al prețurilor mediatizat pe larg în ultima perioadă, Consiliul Concurenței aduce la cunoștință, că nu dispune de careva atribuții legale de stabilire a mecanismelor de control al prețurilor, piața produselor petroliere fiind o piață reglementată și supravegheată de alte instituții responsabile.

Amintim că, la o lună de la ultima scumpire de carburanți, acum câteva zile, mai multe stații PECO au afișat din nou prețuri mai mari: cu circa un leu la benzină și motorină și cu circa 80 de bani la gazul lichefiat. La început de ianuarie, Consiliul Concurenței anticipa că prețul cu amănuntul al carburanților va crește, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021.

Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.