Cum justifică ASP, ANULAREA permiselor de conducere, pentru femeile căsătorite. Răspuns halucinant!
De Redactor AE | 4 Martie, 2020
Sincer să fim, nu ne așteptam ca măcar una din instituțiile de stat, să ofere un răspuns clar, sau să ia careva măsuri în favoarea șoferilor, în urma demersului înaintat. În mod evident, toți s-au spălat pe mâni cum au putut mai bine. În realitate, au făcut-o foarte prost.
Agenția Servicii Publice însă i-a întrecut pe toți. Răspunsul lor la demersul înaintat de AutoExpert, prin care se aduc grave acuzații pentru încălcarea unor legi, este mai mult decât o poveste, pentru că atâta mitologie nu găsești nici în manualele de istorie antică.
O să încerc să fiu cât mai scurt, folosind totuși fragmente din ”scrisoarea a III-a, cea de la ASP. Să începem!
Așa cum ”RM aderat la Conveția ONU asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968”, Agenția Servicii Publice poartă răspundere pentru eliberarea permiselor de conducere, conform condițiilor prescrise de respectiva normă internațională.
Ok. Să zicem...
Așadar, conform acestui ”act”, Moldova este obligată să includă în permisele de conducere un șir de date (cum sunt și în prezent de altfel, nimic nou aici). Apoi Urmează o frază pe care nici măcar ei nu cred că au înțeles-o deci nu o mai scriu. Se menționează doar că nerespectarea acestei reguli, ”va pune la îndoială acest document la conducerea autovehiculelor în trafic internațional”.
Bine și ce treabă are asta cu preschimbarea numelui? Ei, fiți atenți. HG nr 357/2009, prevede: ”Persoana care conduce un autovehicul, trebuie să posede și, la cererea polițistului, ofițerului echipei mobile a Serviciului Vamal, este obligată să înmâneze pentru control, permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus”.
Ai noștri, cei de la ASP, fiind foarte grijulii față de cetățenii săi și au aflat că ”multiple persoane la schimbul datelor personale în actele de identitate deținute, nu și-au conformat respectiv permisul de conducere deținut, prin urmare multora dintre ei la conducerea autovehiculelor în regim de trafic internațional, agenții de circulație le-au retras permisele de conducere naționale ale Republicii Moldova deținute, fiind neconforme în acest sens”.
”Mai mult, unele situații pe marginea acestor cazuri au putut fi soluționate doar prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova”. Vă dați seama?!
”Astfel considerăm poziția ASP drept una corectă în ce privește aplicarea în Sistemul Informațional de Stat Registrul de Stat al Conducătorilor de Vehicule a statutului ”schimb de date”, pentru permisele de conducere la care datele personale ale persoanei deținătoare nu corespund cu datele personale ce se conțin în actele de identitate ale acesteia”.
Ați înțeles voi?
Nici pomină de faptul că în registru este scris NUL și nu ”SCHIMB DE DATE”. Nici un cuvânt despre faptul că în baza la așa metodă de protecție, de fapt cetățenii au de suferit mai mult, fiind sancționați cu amenzi de la 1500 lei la 3000 de lei, abuziv și fără nici o șansă la contestație, nici vorbă de faptul că preschimbarea permisului de conducere este un proces mai anevoios decât furtul miliardului și cu atât mai mult, nimeni nu se vede vinovat de faptul că prin declararea unui permis de conducere NUL, se încalcă drepturile persoanei care a respectat toate procedurile pentru obținerea permisului de conducere și care este VALID, până când nu există o hotărâre de judecată care să declare inversul!
Scrisoarea a fost semnată de Tatiana Cunețchi, director ASP. Iar pentru un răspuns atât de vag și fără nici o trimitere la legea care le permite să anuleze un permis de conducere (inexistentă de altfel), le-a luat 30 de zile!
BRAVO!
Întrebări la care urmau să răspundă:
- În baza cărei legi declară ei permisele de conducere NULE?
- De ce nu sunt înștiințați
- De ce, dacă nu există legea care să sancționeze șoferii pentru nepreschimbarea permisului de conducere și nici lege care să îi oblige în termen fix, ASP totuși încalcă grav legislația cu mențiunea NUL?
Iar astea sunt doar câteva din întrebările aduse. Cu trimiteri la numeroase articole din lege, norme juridice și izvoare juridice. Mai jos, găsiți articolul întreg, în care am atașat și demersul. Faceți o comparație, între ce am cerut și ce au răspuns.