Cum poziționăm corect mâinele pe volan? Sfaturi și recomandări

De Inna   |  30 Martie, 2023

Distribuie :

Siguranța în traficul rutier este un subiect mereu actual, fără termen de expirare. Deși la acest capitol putem aborda mai multe subiecte, astăzi o să vorbim despre poziția corectă a mâinilor pe volan. 

Pentru început, procesul de condus trebuie să fie unul confortabil și sigur. Există câteva recomandări generale, care contribuie la acel confort. Să începem cu poziția corectă a mâinilor în timp ce conducem. 

Una dintre cele mai populare metode de poziționare a mâinilor pe volan, este cunoscută sub numele de "poziția 10 și 2". Aceasta presupune plasarea mâinilor pe volan astfel încât să corespundă pozițiilor cifrelor 10 și 2 de pe un ceas analogic. Această poziție permite o bună vizibilitate și control asupra direcției de mers, precum și accesul rapid la comenzile de pe volan.

Totuși, pe parcursul ultimilor ani s-au făcut modificări. Astfel, noua poziție recomandată este "9 și 3". Instructorii recomandă anume această metodă, din motiv că această poziție permite o manevrabilitate mai bună și un control mai precis al vehiculului. În plus, această poziție reduce riscul de rănire în cazul declanșării airbag-urilor.

Trebuie să recunoaștem că nu toți conducătorii auto respectă aceste recomandări și amplasează mâinile după propriile comodități și necesități. În acest context, instructorii atenționează că cel mai important este ca mâinile să nu alunece pe partea interioară a volanului sau să tină brațul în afara geamului, odată ce aceste acțiuni pot fi foarte periculoase în cazul declanșării airbag-urilor sau în cazul unui impact.