Cum să cureți catalizatorul fără a-l îndepărta de pe mașină

De Inna   |  2 Martie, 2023

Distribuie :

Curățirea catalizatorului este un proces migălos, pe parcursul căruia trebuie să ții cont de câteva lucruri, pentru a evita pierderea unor componente importante. De regulă, astfel de intervenții se fac atunci când convertorul catalitic este infundat, iar dacă motorul nu este capabil să funcționeze, atunci se recomandă fie înlocuirea catalizatorului, fie îndepărtărea acestuia de pe mașină și curățirea cu ajutorul uneltelor speciale. 

Pentru început, trebuie să verificăm dacă există părți desprinse. Prin urmare, trebuie să luăm un ciocan și să lovim cu mare atenție peste convertorul catalitic, pentru a asculta dacă în interiorul catalizatorului se aud componente desprinse. 

Dacă există părți desprinse, este important să îndepărtăm catalizatorul pentru a-l analiza mai detaliat, din motiv că există mari șanse ca piesele pierdute să infunde conducta de evacuare complet, iar ca urmare - mașina ar putea opri din mers. 

Un fapt important, de care trebuie să ținem cont, este că catalizatorul poate fi curățat în interior, odată ce părțile din interior sunt scoase din tubul de evacuare. Ferm este că acest lucru este destul de complicat de realizat, din acest motiv se recomandă de scos doar catalizatorul și de îl verificat. 

Convertorul catalitic are șanse mari să rămână blocat din cauza consumului intern de ulei! Uleiul poate ajunge în cilindri și apoi în catalizator prin galeria de evacuare. În astfel de situații, trebuie de înlăturat problema consumului intern de ulei, în caz contrat catalizatorul va rămâne blocat pentru o perioadă de timp. 

Cum curățim catalizatorul?

Dacă după toate etapele de verificare s-a confirmat că catalizatorul nu este infundat, putem folosi produsul Oxicat, ce curăță senzorul de oxigen și filtrul catalizator. Soluția poate fi utilizată indiferent de sistemul de propulsie care este montat sub capotă. Mai mult, Oxicat oferă o curățire complexă pentru sistemul de evacuare integral al mașinii. 

Pentru a-și îndeplini rolul, soluția trebuie adăugată în rezervorul mașinii într-o cantitate specifică. Ulterior, mașina se va testa pe parcursul a câțiva kilometri, dacă ea poate fi condusă mai bine decât înainte. De remarcat că în acest caz este important de verificat și temperatura lichidului de răcire al mașinii, pentru a evita supraîncălzirea. 

Dacă produsul nu funcționează, atunci unica soluție este de îndepărtat convertorul catalitic cât mai rapid pentru o inspecție. Există probabilitatea ca să fie defecți senzorii O2, iar problema să nu provină de la convertorul catalitic. 

Acum, să concluzionăm unele momente importante:

  1. soluția de curățare a convertoarelor catalitice este capibilă doar să curețe, nicidecum nu să le repare!
  2. înainte de a utiliza o soluție de curățare, trebuie să verificăm dacă nu sunt părți desprinse în interiorul catalizatorului
  3. dacă nicio soluție nu este de ajutor, trebuie neapărat să apelăm la serviciile unui service autorizat!

 

Recomandate:

(VIDEO) Poliția: în mai multe raioane din nordul țării ninge, fiți prudenți la drum! - Photo
Sociale
(VIDEO) Poliția: în mai multe raioane din nordul țării ninge, fiți prudenți la drum!

Oamenii legii informează că în mai multe raioane din nordul țării cad precipitații sub formă de zăpadă. În acest context, polițiștii vin cu un apel către șoferi: să fie prudenți la drum.&n

Inna
Un șofer și-a luat rămas bun de la mașină și s-a ales cu o amendă de 12.000 lei. Pentru ce a fost sancționat - Photo
Sociale
Un șofer și-a luat rămas bun de la mașină și s-a ales cu o amendă de 12.000 lei. Pentru ce a fost sancționat

Un șofer din Edineț, în vârstă de 30 de ani, a rămas fără mașină după ce a fost prins la volan, deși permisul său a fost anulat. Incidentul s-a produs pe 21 noiembrie, pe strada Independen

Inna