Guvernul a descoperit prin suprindere că este acționar la KAMAZ deja de 30 de ani

De Pavel   |  13 Mai, 2021

Distribuie :

Ministerul Economiei și Infrastructurii a devenit, din anul 2017, succesor de drepturi a 62.500 acțiuni ordinare în capitalul social al constructorului de camioane rus Kamaz, cu sediul în Republica Tatarstan, Federația Rusă.

Aceasta este consecința reformei administrației publice centrale de specialitate, realizate în 2017 de Guvernul Filip, în cadrul căreia Ministerul Economiei și Infrastructurii a fost succesor de drepturi și obligații al Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (succesor al Ministerului Transporturilor al Republicii Moldova), scrie Mold-street.com.

În data de 10 iulie 1991, Ministerul Transporturilor a fost investit cu dreptul de a procura cele 62.500 de acţiuni şi de a reprezenta proprietatea Republicii Moldova. Anterior despre faptul că Guvernul deține un pachet de acțiuni la Kamaz nu se cunoștea.

În pofida faptului, până la moment SA Kamaz nu a fost anunțat despre succesiunea de drepturi și obligații, iar Ministerul Economiei nu a participat la Adunările Generale ale Acționarilor, se arată într-un raport al Curţii de Conturi. În plus, nu sunt informații confirmate despre posibilele dividende și reevaluarea acțiunilor din proprietatea statului.

În prezent există un proiect de hotărâre de Guvern privind transmiterea în contul Agenției Proprietății Publice, cu titlu gratuit, a celor 62.500 de acțiuni ordinare nominative ale SA Kamaz, din contul Ministerului Economiei.

SA Kamaz este una dintre cele mai mari companii din Rusia, controlată de statul rus prin intermediul corporaţiei Rostek, şi este al 18 producător la nivel mondial de camioane.

Kamaz are un capital social de 35,36 miliarde de ruble, constituit din 707.229.559 acţiuni ordinare nominative cu valoarea nominală de 50 de ruble bucata. La bursă valoarea unei acţiuni ajunge la 60 de ruble.

În această ordine de idei, cele 62.500 de acţiuni care ar aparţine Moldovei reprezintă mai puţin de 0,009% din capitalul Kamaz şi valorează circa 3,6 milioane de ruble, echivalentul a circa 40.000 de euro.

Rapoartele anuale şi nici datele privind persoanele afiliate sau acţionarii Kamaz nu menţionează faptul că Moldova ar deţine acţiuni la companie.

Cu o cotă de 47,1%, cel mai mare acţionar este corporaţia de stat Rostek (Государственная корпорация «Ростех»), gestionată de Serghei Cemezov, o persoană din anturajul preşedintelui rus Putin.