Hyundai dezvăluie noua sa platformă dedicată EV-urilor: Zeci de modele o vor adopta în următorii ani

De Sergiu   |  2 Decembrie, 2020

Distribuie :

Grupul Volkswagen și alianța Renault-Nissan-Mitsubishi au deja platforme modulare concepute special pentru vehiculele electrice de masă, iar PSA și-a anunțat recent conceptul. Acum greilor industriei li se alătură concernul coreean Hyundai Motor, care tocmai a dezvăluit platforma E-GMP (Electric Global Modular Platform).

În general, vorbim de aceeași arhitectură ca și a concurenților: bateria este integrată în structura platformei, suspensie independentă pentru ambele punți, două motoare electrice, fiind posibilă modificarea ampatamentului, gărzii la sol, dar și a ecartamentului.

Pe lângă Hyundai, platforma va fi împrumutată și de modelele KIA și Genesis. Performanța de top disponibilă va include o accelerație de 0-100 km/h în mai puțin de 3.5 secunde, o viteză maximă de 260 km/h și o autonomie de 500 km. Mai mult, E-GMP are un sistem electric de 800 V, ceea ce face posibilă încărcarea rapidă. Potrivit Hyundai, alimentarea până la 80% va necesita doar 18 minute, iar o sesiune de doar 5 minute va fi necesară pentru obținerea unei autonomii de 100 km. Constructorul afirmă că densitatea acestora va fi cu 10% mai mare în comparație cu actualele arhitecturi folosite de concurenți. 

Autotuismele bazate pe E-GMP vor fi echipate cu un sistem de încărcare bidirecțională. Aceasta prevede că un vehicul bazat pe E-GMP poate încărca la rândul său un alt vehicul, unelte electrice sau utilaje.

Platforma a fost, de asemenea, concepută având în vedere dinamica, atributele căreia includ o configurație sofisticată a suspensiei spate, dar și rulmenți cu alunecare ușoară pentru a nu forța motorul electric, acestea din urmă oferind o viteză de rotire cu 70% mai mare față de actualele modele din gamă.

În viitorul apropiat, Hyundai va lansa 23 de EV-uri ce se vor baza pe noua platformă, iar primele dintre ele vor apărea în anul 2021. Printre primele se vor afla modelele Ioniq 5, dar și o noutate de la Genesis, ce rămâne pentru moment învăluită în mister.

x
x
x
x

 

 

Recomandate:

Corporația Alibaba dezvoltă propriul sedan electric, care va fi construit în parteneriat cu SAIC - Photo
Noutăți
Corporația Alibaba dezvoltă propriul sedan electric, care va fi construit în parteneriat cu SAIC

Alibaba Group, gigantul chinez specializat în comerțul electronic își rezervă planuri mari pentru viitorul propriu nu doar ca retailer, dar și în ipostază de companie auto. În

Sergiu