INP anunţă startul unei noi campanii: Alcoolul și volanul – cocktail mortal

De Redactor AE   |  17 Septembrie, 2015

Distribuie :

COMUNICAT DE PRESĂ:  În cadrul conferinței de presă din data de 15 septembrie, susținută de șeful INP, Marin Maxian și managerul de proiect, Automobil Club Moldova (ACM), Olga Popușoi, a fost lansată campania de informare și sensibilizare ”Alcoolul și volanul – cocktail mortal”.  Campania are ca obiectiv informarea, responsabilizarea și educarea șoferilor cu privire la riscurile la care se expun atunci cînd consumă alcool înainte de a urca la volan.

”Șofatul în stare de ebrietate poate duce la accidente rutiere grave. Conform diferitor studii s-a demonstrat că alcoolul influențează timpul de reacție al conducătorului auto și scade perceperea riscului aferent ” a menționat Marin Maxian.

În primele nouă luni ale anului 2015, peste 4300 de șoferi au fost sancționați pentru șofatul în stare de ebrietate, 70% din ei avînd un grad de alcoolemie avansat, fiindu-le inițiate dosare penale, în urma cărora 314 șoferi au fost privați de dreptul de a conduce autovehiculul.

În același timp, reprezentatul ACM a prezentat rezultatele studiului realizat de ei cu privire la conducerea automobilului sub influența alcoolului. Astfel, conform rezultatelor sondajului doar 1,75 % din șoferii chestionați au recunoscut că obișnuiesc să urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, alții 8,83 % au răspuns că uneori, iar 2,27 % au motivat că doar în cazuri de excepție (cum ar fi situații urgente neprevăzute).

Sondajul de opinie reflectă faptul că rata bărbaților care șofează în stare de ebrietate este mai mare decît cea a femeilor. Astfel, din totalul femeilor chestionate, doar 2,34 % au răspuns că își permit să conducă automobilul după ce au consumat băuturi alcoolice (iar bărbați 13,74%).

Potrivit legislaţiei, persoanele suspectate în conducerea vehiculelor în stare de ebrietate alcoolică,  ar putea să se aleagă cu o amendă de pînă  la 10 mii de lei sau cu privarea dreptului de a urca la volan pe o perioadă de la 3 la 5 ani.

sursa: igp.gov.md