Noul proiect bugetar a fost aprobat iar taxele lovesc peste buzunarele automobiliştilor

De Redactor AE   |  9 Aprilie, 2015

Distribuie :

Potrivit site-ului jurnal.md, cabinetul de miniştri a votat aproape unanim noul proiect bugetar-fiscal pentru anul 2015, care prevede introducerea unor poziţii impozabile, iar odată cu acestea scumpirea taxelor de drum dar şi a accizelor pentru vămuirea automobilelor noi!

Astfel în 2015 se vor scumpi taxa de drum, accizele, se vor introduce impozite pentru bănci, penitenciare şi chiar şcoli. Vor trebui să plătească statului până şi şomerii, dar şi unii dintre cetăţenii care muncesc peste hotare. Deasemenea vom asista la majorarea accizelor pentru produse petroliere, băuturi alcoolice, bijuterii, autoturisme, tutun şi ţigările cu filtru.

Taxa rutieră va creşte cu 50 %, ceea ce va genera încasări de 380 de milioane de lei, bani storşi din buzunarele automobiliştilor. Dincolo de asta, autorităţile vor să impoziteze până şi cheltuielile pentru întreţinerea maşinilor! Mai exact, vor fi obligaţi să plătească taxe antreprenorii care deţin în proprietate mai mult de un autovehicul.

Totodată, proiectul de lege prevede ca din acest an să fie reţinut impozit de la bănci, din dobânzile la depozite şi credite. Propunerea a fost criticată de Banca Naţională, care spune că această prevedere va influenţa cursul valutar. Acest lucru însă nu a fost luat în calcul de miniştri.

Autorităţile vor să-şi suplinească veniturile şi din impozitarea instituţiilor de învăţământ. Şcolile, liceele şi universităţile ar putea fi obligate să transfere în bugetul de stat o parte din banii încasaţi pe de urma dării în arendă a unor spaţii. Impozite ar urma să plătească şi penitenciarele, unde vor fi taxaţi banii obţinuţi din munca deţinuţilor.

Până şi şomerii vor trebui să strângă cureaua. Persoanele care vor rămâne fără un loc de muncă vor fi obligate să plătească statului o parte din banii obţinuţi drept indemnizaţii de concediere. Proiectul de lege prevede şi impozitarea veniturilor obţinute de cetăţenii moldoveni, care muncesc câteva luni peste hotare şi nu plătesc impozite în ţara în care îşi primesc salariul.

Potrivit politicii bugetar-fiscale, în acest an TVA-ul în agricultură va rămâne la cota de 8%, excepţie de la această regulă o va face însă producţia finită de carne, pentru care se va aplica un impozit de 20%.

sursa: jurnal.md