Nu avem marcaje rutiere obişnuite pe şosea, dar MTID vrea benzi rezonatoare!

De Redactor AE   |  31 Mai, 2017

Distribuie :

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a luat decizia de a iniţia amenajarea drumurilor din ţară cu Benzi Rezonatoare (mici denivelări care produc sunet la rularea peste acestea).

Marcaje şi benzi de acest urmează să fie aplicate în zonele cu o intensitate sporită a traficului rutier şi respectiv cu un risc de producere al accidentelor ridicat. Benzile rezonatoare sunt denivelări create la nivelul stratului de uzură al carosabilului, cu o grosime de maxim 12 mm, care la interacțiunea cu anvelopele mașinii, crează o vibrație având un puternic efect rezonator.

Rolul acestora este să avertizeze conducătorii de autovehicule că depășesc zona carosabilului, marcată și destinată sensului de deplasare, este menționat într-un comunicat de presă al MTID, citat de deschide.md.

Benzile rezonatoare se amenajează, de regulă, pe extremitățile părții carosabile sau pe mediană pentru avertizarea conducătorilor de autovehicule, la ieșirea de pe partea carosabilă sau pentru a diminua cazurile de ieșire a autovehiculelor pe contrasens. Cel mai des, benzile rezonatoare pot fi întâlnite pe autostrăzi, pe drumurile expres și drumurile naționale, din extravilanul localităților, pe care se înregistrează o intensitate mare al traficului rutier.

Din practica țărilor ce utilizează benzile rezonatoare acestea s-au dovedit a fi extrem de eficiente la sporirea siguranței rutiere. Astfel, în Japonia, de exemplu, s-a reușit micșorarea cu circa 50% a numărului de accidente, și circa 70% a numărului de decese, cauza cărora sunt ciocnirile și ieșirea de pe partea carosabilă.

Potrivit notei informative privind analiza situației accidentare, pentru perioada 01.01.2016- 31.12.2016, a INP au fost înregistrate ciocniri între vehicule- 261 (41,8% din numărul total de accidente), în care au decedat- 58 persoane (19% din numărul total) au fost traumatizate - 443 persoane (15% din numărul total).