Prințesa adormită s-a trezit! ANRE a dezvoltat și chiar a aprobat o nouă metodă de calcul preț carburanți!

De Redactor AE   |  15 Iunie, 2021

Distribuie :

După ce în 2021, prețurile la carburanți s-au scumpit de nouă ori la rând și toți s-au făcut că plouă, iată că avem primile semne de resuscitare de la unele căpușe de stat, pardon, instituții de stat - ANRE. 

Noutatea vine de la bizlaw.md, de unde aflăm că cei din administrația Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noua Metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. 

Asta înseamnă că pe masa de discuții a apărut un nou document, ce descrie modul de formare a prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat. A fost impus și un nou maxim, despre care însă nu cunoaștem care ar fi, dar această limită plafon nu poate fi depășită. Sper că nu e de vreo 30 de lei per litru...

 Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere stabilește:

  • modul de calculare a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere;
  • metoda determinării prețurilor maxime de comercializare cu ridicata a produselor petroliere;
  • metoda de stabilire de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a marjei la comercializarea produselor petroliere;
  • modalitatea de aplicare de către titularii de licențe a prețurilor de comercializare cu amănuntul și cu ridicata a produselor petroliere.

Am exclus o bună parte din textul sursei pentru a vă livra informațiile cele mai importante. Aflați astfel că se va stabili un preț maxim, pentru fiecare cantitate de carburanți importată, iar acest mecanism prevede prețuri diferite de comercializare, ce nu pot depăși maximul stabilit. Avantajul, la prima vedere, este faptul că prețul final va fi mai bine corelat de costul actual la bursele internaționale, de la data achiziționării. 

Schimbările urmează a fi puse în practică începând cu 1 Iulie. Va însemna asta că vor urma și ieftiniri? Greu de spus, cel puțin în țara noastră de minuni mai este capabil doar Moș Crăciun, nu și petroliștii, ca să nu mai vorbim de actuala guvernare.