Serviciul Vamal precizează! Vezi care mașini înmatriculate în străinătate sunt afectate de noua lege

De Inna   |  18 Ianuarie, 2023

Distribuie :

Potrivit informațiilor lansate de Serviciul Vamal, pe teritoriul Republicii Moldova sunt 166.000 de automobile înmatriculate în străinătate, a căror termen de ședere a expirat. Iar în contextul noilor prevederi, oficialii precizează care vehicule pot rămâne în continuare în țară, fără să fie afectați de legea introdusă pe 1 ianuarie curent. 

Din 1 ianuarie curent, în Codul Vamal a fost introdusă o nouă prevedere, care spune că mijloacele de transport înmatriculate în străinătate se pot afla pe teritoriul Republicii Moldova până la șase luni timp de an, comparativ cu trei ani cum era anterior. În acest context, a apărut o serie de întrebări printre posesorii de automobile înmatriculate în străinătate. 

Prin urmare, toate mijloacele de transport cu numere de înmatriculare străine, care au fost introduse în țară până pe 31 decembrie 2022, se vor putea afla în țara noastră până la expirarea celor de 3 ani, potrivit prevederilor Legii vechi. Iar mașinile importate din 1 ianuarie curent, vor putea sta în țară doar timp de 180 de zile pe parcursul unui an. 

"Toate mijloacele de transport au fost introduse până la intrarea în vigoare a prezentei legi, adică până la 01.01.2023. Ei beneficiază de prevederile legii vechi. Cadrul legal anterior stabilea că șoferii care dețin permis de conducere eliberat de alt stat, pot staționa o perioadă mai mare de 180 de zile, dar care să nu depășească 3 ani.  Acum, dacă ei beneficiază de perioada de trei ani, începând cu anul trecut, imediat cum părăsesc teritoriul Republicii Moldova, regimul de admitere temporară se încheie și intrând din nou, ei cad sub incidența prevederilor noii legi", a explicat Valeriu Cozarev.

Șeful secției Destinații Vamale, Valeriu Cozarev, a declarat că la momentul actual, în Republica Moldova se află 192.000 de mijloace de transport cu numere de înmatriculare străine, dintre care la 166.000 le-a expirat termenul de ședere. De asemenea, reprezentantul Serviciului Vamal a menționat că persoanele care vor încălca noua legislație vamală riscă să achite o amendă de la 3.000 până la 4.500 de lei.

Recomandate:

Nissan intenționează să lanseze un model dotat cu baterii solide în 2028 - Photo
Noutăți
Nissan intenționează să lanseze un model dotat cu baterii solide în 2028

În 2028, niponii de la Nissan intenționează să lanseze un model echipat cu baterii în stare solidă. În acest mod, constructorul nipon vrea să facă pasul spre o baterie litiu-ion

Inna