Suma despăgubirilor RCA în cazul accidentelor, va crește!

De Redactor AE   |  6 Aprilie, 2020

Distribuie :

Se pare că vor crește nu doar prețurile pentru achiziționarea polițelor de asigurare obligatorie auto RCA, dar și despăgubirile oferite. Ceea ce este un semn bun și cu siguranță ceva ce așteptau mulți automobiliști.

Plătești mai mult anual, dar ai siguranța că ești și despăgubit în caz de accident. Nimeni nu va achita 100% din daunele suportate, dar tot poți fi mai liniștit știind că primești o sumă cât de cât apropiată de cea reală. Proiectul de lege este prezentat pentru consultăru publice și în curând va fi și o deciie în acest sens.

Potrivit bizlaw.md, suma acoperită de asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) ar putea crește. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a prezentat și limitele minime de răspundere acoperite de asigurarea RCA în cadrul acestui proiect de lege:

  • pentru prejudicii materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul părților vătămate, limita despăgubirii se stabilește la un nivel de 100.000 euro, echivalent în lei la cursul oficial de schimb al leului moldovenesc comunicat de Banca Națională a Moldovei pentru /data producerii accidentului;
  • pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente la un nivel de 100.000 euro - pentru o parte vătămată sau la un nivel de 500.000 euro - indiferent de numărul părților vătămate, echivalent în lei la cursul oficial al BNM pentru data producerii accidentului;
  • pentru prejudicii materiale produse pe baza procedurii de constatare amiabilă a accidentului de vehicul – valoarea maximă a despăgubirilor este stabilită prin actele normative ale autorității de supraveghere.

În prezent Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule prevede că limitele răspunderii asigurătorului sunt: 1.000.000 de lei – la avarierea sau distrugerea de bunuri, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident și 1.000.000 de lei – pentru fiecare persoană păgubită în caz de vătămări corporale sau deces, dar nu mai mult de 5.000.000 de lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident.

Practic creșterea ar fi dublă. Însă pe lângă limita maximă, sunt prevăzute și sumele minime, care vor fi revizuite, din oficiu, odată la cinci ani, pentru a efectua ajustările necesare în conformitate cu indicile prețurilor de consum.

Autoritatea de supraveghere va informa Parlamentul cu privire la sumele rectificate și va asigura publicarea acestora în Monitorul Oficial.