Taxa auto anuală să fie exclusă? Iată cu ce propuneri a venit Guvernul lui Chicu

De Redactor AE   |  21 Septembrie, 2020

Distribuie :

În prag de alegeri, guvernul în actuala sa componență s-a gândit să vină cu un nou proiect: eliminarea taxei rutiere, plătite anual și includerea acesteia în prețul carburanților!

Această practică este aplicată eficient în mai multe țări din lume deja de ani buni de zile. În Moldova abia în 2020 s-a pus pe masa discuțiilor un astfel de proiect și care ar urma să fie implementat abia la anul, dacă vor fi votați desigur. Ați înțeles da? 

Taxa auto anuală, ar putea fi introdusă în prețul carburanților, astfel că cei ce plătesc 1000-1500 de lei impozitul anual (automobil cu volum motor de până la 2.0 litri și masă maximă autorizată de până la 2 tone), vor achita acum în funcție de cât de des exploatează mașina. Cu alte cuvinte, la fiecare realimentare. 

Deși metoda este folosită în tot restul lumii, ar putea fi o nouă capcană pentru automobiliști. De ce? Pentru că în prețul combustibilului sunt introduse și alte accize, de exemplu o parte din prețul litrului de benzină/motorină/gaz pleacă în fondul destinat reparației drumurilor. 

Asta pe lângă taxele anuale! Vedeți careva schimbări? 

Și totodată, având în vedere numărul de automobile în creștere continuă, care a depășit deja 1.000.000 de unități, cum credeți că se vor schimba lucrurile, pe o piață prost reglementată și unde prețurile la carburanți nu prea sunt ajustate corect, cu un adaos comercial destul de mare și care sunt mai mult în creștere!

Singurul avantaj aici, este doar pentru persoanele care folosesc mașina de cateva ori pe an, pentru mersul la rude, de Paști și de revelion, or pentru călătorii în afara țării. 

”Posesorul mijlocului de transport nu foloseste drumurile - nu achita”, a declarat Ministrul Chicu.