VIDEO: De ce numărul de Cai Putere contează cel mai puțin, când vorbim de performanțele mașinii!

De Redactor AE   |  17 Octombrie, 2019

Distribuie :

De obicei, când are loc o comparație între mașini, cumpărătorii tind să le treacă prin filtrul de cai putere. Cea cu cei mai mulți CP este și învingătoarea. Din păcate însă, realitatea este ”un pic” alta, iar aceste cifre te pot duce în eroare.

De ce zic asta? Pentru că numărul de cai putere și Nm de cuplu motor, este exprimat la valoarea maximă, la anumite turații motor. Deci este o valoare maximală de care nu beneficiați constant, tot timpul, ci doar când rulați cu motorul turat sus, pe plaja de rotații în care propulsorul vă livrează puterea cea mai mare.

Haideți să încercăm un exemplu. Să zicem că vorbim despre un motor de 2.0 litri diesel. Majoritatea producătorilor de automobile, trec în fișa tehnică pentru un astfel de propulsor, în jur de 190 CP și 400 Nm de cuplu motor. Nu este o regulă, pot fi mai puțini sau mai mulți, însă media e cam pe aici. Este un exemplu, la plesneală.

Acești 190 de cai putere îi aveți cam pe la 4000 rotații pe minut, iar 400 Nm de cuplu motor sunt între 1,750–2,500 rpm. Asta înseamnă că, la mai puține turații, aveți mai puțini cai putere, iar în cumul cu greutatea mașinii, plus tipul tracțiunii față/spate/integrală, devine clar de ce aceste 190CP și 400Nm nu pot fi egalate ca performanță de o mașină care are aceeași CP, aceeași NM, dar o configurație diferită. Aceeași cai, același cuplu, dar dinamică diferită.

Sper că nu v-am sucit prea mult mințile și m-am făcut cât de cât înțeles, pentru că aceste aspecte contează foarte mult și doar un test drive sau niște măsurători de accelerație, dinamică, în diferite trepte, diferite turații, la diferite viteze îți poate aduce o claritate în ce privește comportamentul mașinii, mai mult decât doar fișa tehnică cu numărul de cai putere sau cuplul motor.

Engineering Explained are și el un exemplu, în care compară Honda sa, S2000, supraalimentată, care dezvoltă 270 de cai la roți (+/- 300 cai la motor) și cântărește mai puțin decât un Nissan Leaf, vehicul electric, ce are numai 150 de cai! Și totuși, EV-ul reușește să îl depășească la sprint, în orice regim de la 10mph și până la 50mph. Cum se explică asta, vedeți în materialul video de mai jos.

Poți compara chiar două motoare unul pe benzină și altul pe motorină, ambele cu 190 CP și 400 Nm de cuplu motor, dar sprintul și dinamica va fi radical diferită de la o mașină la alta.

https://www.youtube.com/watch?v=mUO5bp-wyLU&feature=push-sd&attr_tag=LqW1CeZLgM9y2HC1%3A6

Dacă ar fi să rotungesc un pic tot textul concluzia este cam asta: contează cu câți cai putere pornești mașina de pe loc și nu câți cai putere ai în fișa tehnică, când motorul e în 4-5-6000 de ture. În mare parte exploatezi motorul într-un regim de 2000-4000 de turații și nu peste 4.000 tot timpul.

Nici de pe loc nu pornești cu 4.000 de RPM. De aici și dinamica la diferite mașini este diferită.

Dar, mai multe aflați din video, nu vrem să îi furăm cuvântarea, plus că sunt discutate o listă impresionantă de factori care pot influența dinamica mașinii și accelerația sau viteza maximă. O să menționez doar câțiva, raportul CP/Kg, aerodinamica mașinii, greutatea, graficul de cai putere, etc.