(VIDEO) Modelele dotate cu sistemul keyless entry pot fi furate în 10 secunde! Află ce poţi face pentru a te proteja de hoţi

De Pavel   |  9 August, 2019

Distribuie :

Sistemul keyless entry este unul extrem de comod și îndrăgit de proprietarii mașinilor moderne. Acesta permite șoferilor să deschidă mașina și să pornească motorul fără a scoate cheia din buzunar.

Din păcate, keyless entry are o vulnerabilitate care ușurează considerabil munca hoților de mașini. În timpul testelor efectuate de producătorii canalului de YouTube, WhatCar?, unele modele au putut fi furate ăn doar 10 secunde!

Pentru a desfășura acest test, experții britanici în securitate și producătorii canalului au folosit aceleași tehnologii, care le găsim în arsenalul hoților. Metoda necesită un dispozitiv relativ simplu şi suficient de ieftin, care „prelungeşte” semnalul radio de la cheia maşinii la portiera maşinii. Hoţii, care de regulă lucrează în perechi, aleg cel mai des maşinile parcate în faţa unei case sau cafenele.

Cum acţionează hoţii?

Unul dintre infractori va poziţiona un dispozitiv radio lângă maşină pentru amplificarea semnalului transmis de maşină către cheie, în timp ce altă persoană cu un al doilea dispozitiv se va poziţiona cât mai aproape de casă pentru a capta semnalul emis de cheia inteligentă. Semnalul emis de cheie este amplificat şi transmis dispozitivului de lângă maşină, care preia astfel rolul cheii originale. Maşina se deschide , motorul este pornit şi poliţia are un nou caz de furt auto de rezolvat.

După declaraţiile poliţiştilor, de cele mai multe ori maşinile astfel furate sunt dezmembrate şi vândute piesă cu piesă. Vulnerabilităţile sistemului keyless entry sunt binecunoscute de hoţi, ceea ce a dus la creşterea dramatică a numărului de maşini furate în toate statele Uniunii Europene.

Ce au arătat testele independente?

În testul realizat de What Car?, modelele DS 3 Crossback şi Audi TT RS au putut fi furate în 10 secunde, Land Rover Discovery în 20 de secunde (drept că nu a putut fi condusă mai departe), iar Land Rover Discovery Sport în 30 de secunde. Ceva mai dificil a fost în cazul unui Mercedes A-Class în cazul căruia operaţia a durat 50 de secunde, sau BMW X3 şi Ford Fiesta, care le-au luat un minut întreg „hoţilor”. 

Producătorii auto au devenit conştienţi de această vulnerabilitate, iar modelele mai noi integrează în cheia inteligentă un detector de mişcare. Acesta împiedică cheia să emită semnal radio atunci când este nemişcată, să zicem atunci când proprietarul este în casă iar cheia nu este folosită. Maşinile care folosesc acest tip de protecţie pentru cheia inteligentă pot fi furate doar atâta timp cât cheia este activă (spre exemplu, proprietarul o are în buzunar şi se mişcă).

Ce poţi face ca să te fereşti de hoţi

Deși măsurile de protecție par cam stranii sau exagerate, atunci când le punem în balanță cu o eventuală posibilitate de a rămâne fără mașina pentru care ai muncit, acestea își au locul. Astfel, specialiștii recomandă păstrarea cheii într-o cutie metalică, care să acţioneze ca o cuşcă Faraday şi să împiedice transmiterea semnalului radio. Alţii spun că păstrarea cheii în frigider este o soluţie practică, o ieșire din situație cam stranie, dar totul depinde de cât de mult ţii la maşina ta.

https://youtu.be/sE2Uxxtci-4