Activitatea școlilor auto va fi reglementată mai strict! Instructorii vor trebui să dețină certificate de competență

De Inna   |  29 Martie, 2023

Distribuie :

La solicitarea Ministerului Educației și Cercetării, Guvernul a aprobat un nou regulament de organizare și funcționare a unităților de formare profesională a conducătorilor de vehicule și un nou regulamentul dedicat personalului din domeniul transportului rutier.  

În premieră, va fi reglementată activitatea școlilor auto și a instituțiilor care pregătesc personalul în domeniul transportului rutier. În această ordine de idei, Guvernul a adoptat noi prevederi cu scopul eliminării corupției din acest sistem. Mai mult, autoritățile au intenția de a asigura recunoașterea internațională a permiselor de conducere eliberate în țara noastră. 

Prin urmare, toate serviciile de instruire a conducătorilor auto și a personalului din domeniul transportului rutier vor putea fi prestate doar de entitățile legal constituite, cele care au programe acreditate de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. Reamintim că până acum, unele instituții de acest gen, activau doar în baza unor licențe și programe de studii neautorizate. 

În acest context, programarea la examene se va realiza de către Agenția Servicii Publice, prin Sistemul informațional "Registrul unităților de instruire a conducătorilor de autovehicule și al formabililor". Acest lucru urmărește scopul de a preveni înscrierea frauduloasă la examenele auto. Totodată, vor fi instituite și anumite taxe pentru serviciile de formare. Cele din urmă vor fi stabilite de consiliile de administrație ale școlilor auto, în baza unui deviz de cheltuieli. 

De asemenea, noile regulamente prevăd și anumite condiții pentru instructorii în conducerea auto și personalul din domeniul transportului rutier. Ambele categorii de persoane vor fi nevoite să dețină un certificat de competență, eliberat de centrele de formare acreditate în domeniu.