Asigurarea RCA devine mai scumpă! CNPF a majorat prima de bază

De Pavel   |  11 August, 2022

Distribuie :

Prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă (RCA) a fost majorată. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat modificarea Hotărârii cu privire la modul de prezentare, avizare și aplicare a calculelor actuariale a primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto. Modificările se referă la ajustarea formulei de calcul a primei de asigurare de bază, stabilită în funcție de coeficienții de rectificare și sistemul bonus-malus.

Conform calculelor efectuate potrivit Metodologiei unice în baza datelor statistice aferente, prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă va constitui 1.350 lei, după publicarea Hotărârii CNPF în Monitorul Oficial, majorându-se cu 355 lei sau cu cca 36% față de valoarea actuală (995 lei).

Potrivit Metodologiei unice de calcul al primei de asigurare de bază și al coeficienților de rectificare aferenți asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă și externă, prima de asigurare pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto se stabilește în funcție de prima de asigurare de bază la care se aplică coeficienții de rectificare și sistemul bonus-malus.
 

Sursa: bizlaw.md