Atenție șoferi! Pentru stropirea pietonilor pe timp de ploaie ați putea fi amendați cu până la 3.000 de lei

De Pavel   |  30 Noiembrie, 2020

Distribuie :

Iarna încet își intră în drepturi, iar vremea ploioasă este tot mai frecventă în această perioadă a anului. Deoarece drumurile din țară se află într-o stare dezastruoasă, atunci când plouă se formează nenumărate bălți, apa din care ar putea stropi pietonii atunci cân vehiculele le traversează cu viteză.

Ei bine, e un fenomen des întâlnit la noi. De cele mai multe ori pietonii rămân plini de apă și noroi, iar șoferii în cel mai bun caz cu un simț de rușine. Dar oare pot fi amendați conducătorii atunci când ”spală” din cap până în picioare pe cei care sunt aflați pe trotuar?

Dacă ar fi să cercetăm bine Regulamentul Circulației Rutiere, aflăm că șoferul este obligat să conducă cu grijă astfel ca să nu stropească pietonii! Acest lucru este menționat în Capitolul II ”DREPTURILE, OBLIGAŢIILE ŞI RESTRICŢIILE PENTRU CONDUCĂTORII DE VEHICULE”, punctul 11(f).

În această ordine de idei, pietonii care își vor dori cu orice preț să învețe minte șoferul care i-a stropit, vor avea nevoie de probe foto sau și mai bine video, să se prezinte la poliție cu hainele murdare și să scrie o plângere. În mod evident, trebuie știut numărul de înmatriculare a mașinii, modelul și culoarea acestuia. Iar prezența unui martor înmulțește considerabil șansele ca răufăcătorul să fie sancționat.

După ce oamenii legii vor identifica șoferul, acesta va fi chemat la poliție. Juriștii declară că, stropirea pietonilor poate fi calificată drept deteriorarea bunurilor personale, lucru care se pedepseşte cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 40 de ore.