Benzina se ieftinește ușor, iar motorina trece de 32 de lei! ANRE prognozează ieftinirea carburanților către toamna acestui an

De Pavel   |  16 Iunie, 2022

Distribuie :

ANRE informează despre ultimul raport lunar al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) în care se menționează despre posibila reechilibrare a situației din sector către a doua jumătate a acestui an, în special datorită creșterii ofertei OPEC+ și eliberării de rezerve strategice, împreună cu creșterea temperată a cererii de petrol.

Capacitatea globală de rafinare a petrolului este programată să se extindă cu 1 mb/zi în 2022 și 1.6 mb/zi în 2023, Cu toate acestea, se așteaptă ca piețele produselor să rămână restrânse, cu o preocupare deosebită pentru aprovizionarea cu motorină și combustibili pentru aviație (kerosen).

După șapte trimestre consecutive de extrageri considerabile de stocuri, încetinirea creșterii cererii și o creștere a ofertei mondiale de petrol până la sfârșitul anului ar trebui să ajute piețele mondiale de petrol să se reechilibreze. Totuși, AIE menționează în raport că aceste așteptări s-ar putea dovedi de scurtă durată, pe măsură ce sancțiunile mai dure împotriva Rusiei vor intra deplin în vigoare, iar cererea de petrol din China își va reveni în urma ridicării restricțiilor generate de Covid-19.

În același timp, tendințele curente de pe piața europeană arată un nivel tot mai ridicat al cererii, în special pentru motorină din cauza dependenței de livrările din Federația Rusă. Până la declanșarea războiului din Ucraina, importurile din Rusia reprezentau aproximativ 15% din consumul de motorină al Europei. La toți acești factori se adaugă și o scădere de procesare din centrul Europei generată de incidentul mecanic de la o unitate de distilare a țițeiului de la rafinăria Schwechat (Austria), fapt care a impus ca guvernul Ungariei să recurgă la eliberarea unei părți din rezervele strategice.

În consecință, în cadrul ultimelor sesiuni de la burse, se atestă tendința  atipică de depășire a cotațiilor Platts la motorină pe cele de la benzină. O situație similară a fost înregistrată la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie atunci când prețurile la motorină chiar au depășit prețurile pentru benzină. Pentru comparație, dacă la 1 iunie, cotația Platts la benzină era mai mare decât cotația la motorină cu 99 $/tona, atunci la data de 15 iunie, cotația la motorină a depășit cu 42 $/tona pe cea de la benzină.

În această ordine de idei, reieșind din nivelul cotațiilor Platts la produsele derivate din petrol înregistrate la bursele internaționale în ultimele 14 zile, ANRE anunță pentru mâine, 17 iunie, o ieftinire a benzinei cu 10 bani, care ajunge să coste 33.80 lei, dar și o scunpire a motorinei cu 30 de bani, care se va comercializa cu maxim 32.24 lei!