Ce riști, dacă nu ai preschimbat permisul de conducere după căsătorie? Refuzul de despăgubire CASCO e doar una din ”probleme”

De Redactor AE   |  25 Octombrie, 2019

Distribuie :

Începem cu un fragment extras din Regulamentul cu privire la permisele de conducere. Punct 42. La schimbarea oricăror date înscrise în permisul de conducere sau la expirarea termenului de valabilitate al acestuia, titularul este obligat sa solicite eliberarea unui nou permis de conducere.

Am abordat acest subiect din cauza unor zvonuri. Ne-au șoptit cineva că femeile căsătorite, care și-au schimbat numele de familie, dar care nu și-au preschimbat și permisul de conducere, ajung tot mai des în vizorul polițiștilor. Asta deoarece, în baza de date, aceste persoane ar figura cu permisul de conducere nul, nevalabil, expirat, etc.

Și ce se întâmplă dacă în urma unui control de rutină, sunteți trași pe dreapta pentru o verificare și se constată că aveți permisul de conducere expirat? Întâi de toate riscați o amendă. Regulamentul Circulației Rutiere, Pct 10, aliniat 2) ne spune următoarele:

Persoana care conduce un autovehicul trebuie să posede şi, la cererea polițistului, poliţistului de frontieră, ofiţerului echipei mobile a Serviciului Vamal, este obligată să înmîneze pentru control:
    a) permisul de conducere
perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus.

Din moment ce v-ați schimbat numele, rezultă că nu mai este perfectat pe numele DVS și iată în baza acestui temei, deja riscați o amendă!

Însă mai dureroasă decât amenda, poate fi un accident rutier, în care se va constata că nu aveați dreptul să urcați la volan cu un astfel de permis. Am aflat că unele companii de asigurări refuză dosarul de daună și fac regres, ori cu alte cuvinte, nu vă vor acoperi cheltuielile de reparație ale mașinii.

Am luat legătura cu angajații Agenției Servicii Publice și am aflat că dreptul de a conduce e fapt nu este lezat așa cum persoana deținătoare a permisului de conducere a susținut toate probele, examenul și respectiv a primit calificativul necesar ceea ce atestă că a trecut școlarizarea și este apt de condus. Însă este afectată valabilitatea actului, ceea ce implicit se răsfrânge deja și asupra acestui drept.

La schimbarea oricăror date înscrise în permisul de conducere sau la expirarea termenului de valabilitate al acestuia, titularul este obligat sa solicite eliberarea unui nou permis de conducere.

Am discutat și cu juriștii unor companii care ne-au afirmat că acest motiv, este unul formal și că astfel doar își încearcă norocul de a refuza o despăgubire, însă dacă veți insista în proces, instanța de judecată ar trebui să vă dea câștig de cauză.

Totuși, paza bună trece primejdia rea, și cum procedura de preschimbare a permisului de conducere este una relativ simplă, am decis să o includem aici. Așadar, iată ce acte sunt necesare pentru preschimbarea permisului de conducere după căsătorie, schimbarea numelui:

  • actul de identitate;
  • cererea-tip, semnată de solicitant;
  • adeverința medicală a conducătorului de vehicul;
  • permisul de conducere obținut anterior;
  • dovada achitării tarifelor pentru serviciul prestat (bonurile de plată).

Cum să faci comanzi preschimbarea permisului online afli AICI.

Costul este de vreo 320 de lei. Multă baftă și Drumuri Bune!