CNA a deconspirat o schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere. Lunar erau colectați 20.000 euro!

De Inna   |  28 Martie, 2023

Distribuie :

Ofițerii Direcției generale teritoriale Nord a CNA și procurorii anticorupție au documentat o schemă de corupție cu privire la eliberarea permiselor de conducere. În urma investigațiilor, șase angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP), din oficiile Bălți și Chișinău, au fost reținuți. Cei din urmă sunt acuzați de aplicarea unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere. Potrivit oficialilor, sumele pretinse pentru un permis variau între 400 și 1.200 de euro.

În urma investigației s-a constat că cei șase angajați ar fi acționat coordonat, iar lunar sumele colectate doar de pe zona de nord a țării ajungeau la 20.000 de euro, bani care erau transmiși unor responsabili de la Chișinău pentru acoperirea faptelor ilegale. 

În această ordine de idei, inspectorii SÎTCCA din municipiul Bălți colectau lunar câte 2.500 de euro, pe care îi transmiteau altui angajat. La rândul său, acesta transmitea suma colectată persoanei responsabile din cadrul ASP din Chișinău. Prin urmare, în urma colectării banilor din mai multe raioane ale zonei de nord, suma finală se ridica la 15.000 - 20.000 de euro lunar.

Potrivit CNA, astăzi au fost operate 19 percheziții în oficiile SÎTCCA Bălți, în automobilele și domiciliile angajaților suspectați de fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere în schimbul unor mijloace financiare ilicite. În această ordine de idei, au fost ridicate înscrisuri de ciornă cu date de identitate ale candidaților, copia buletinelor de identitate, sume bănești în sumă de 30.000 de euro, 20.000 de lei, telefoane mobile și arme de foc, deținute ilegal. 

Drept urmare, cele șase persoane au fost reținute, iar responsabilul ASP de la Chișinău a fost prins în timp ce încerca să părăsească Republica Moldova. În automobilul responsabilului au fost depistați și ridicați 13.000 de euro, care se aflau sub capota mașinii! Investigațiile pe acest caz continuă.