Iconicul DeLorean DMC-12 ar putea reveni pe piață în format electric

De Sergiu   |  21 Ianuarie, 2021

Distribuie :

Aproape patru decenii au trecut de când ultimul DeLorean original a părăsit linia de asamblare al uzinei din Belfast, dar DMC-12 rămâne a fi o prezență valoroasă în colecția oricărui iubitor de mașini ce se respectă.

Chiar dacă valuri întregi de plăgi au afectat compania, de la problemele de calitate, cele cu forța de muncă, prețul ridicat, climatul politic volatil în care se afla Irlanda de Nord în acea perioadă, dar și un scandal ce a căzut pe capul lui John DeLorean, vizionarul din spatele mașinii, DMC-12 a rămas un model adânc impregnat în conștiința oamenilor, consacrat fiind datorită trilogiei ”Back to the Future”.

Acest fapt, dar și depozitele pline ale companiei, din care puteau fi asamblate încă câteva sute de unități i-au convins pe unii pasionați că DeLorean are viitor.

Astfel, la mijlocul anilor 90, compania a fost reînviată de Stephen Wynne într-un format puțin diferit, în orașul Humble din statul Texas, SUA. Bărbatul a reușit să strângă la un loc toate piesele rămase, din care se plănuia inițial să fie asamblate ultimele exemplare DeLorean, dar și toate utilajele industriale, pentru producerea acestora. 

De atunci, au existat o serie de tentative de a reînvia modelul, care însă au eșuat, or de la începutul anilor 80, multe s-au schimbat în industria automotive. Normele de siguranță au fost actualizate, dar și gazele emise de motoarele cu ardere internă au început să fie cercetate mai minuțios.

Din acest motiv, propulsorul original ce era instalat în mobil, un agregat V6 de 2.85 litri volum, proiectat de Peugeot, Renault și Volvo (în ciuda originii americane a mașinii) nu se mai poate regăsi pe o mașină produsă în prezent. În lumina presiunii tot mai însemnate puse pe umerii constructorilor auto de a reduce emisiile nocive, noua reîncarnare a companiei a fost nevoită să caute alternative mai moderne. 

Acum, se pare că răspunsul a fost găsit! Într-o postare recentă, constructorul (dacă îl putem numi așa) a strecurat într-o postare ideea că modelul reînviat ar putea veni cu propulsie electrică. Acest fapt ar avea eventual o serie de avantaje: în primul rând DeLorean s-ar putea redevelopa într-un brand ecologic, într-al doilea, poate va primi o umplutură potentă, cu un număr destui de CP și un cuplu decent, or agregatul original de doar 130 CP nu-i oferea mașinii în viața reală performanțele din Back to the Future.

„Pe măsură ce vehiculele electrice devin din ce în ce mai obișnuite, ne-am gândit să trecem la un sistem complet electric pe viitor”, spune compania într-o postare. „Cu siguranță asigură o cale mai ușoară prin labirintul de emisii, care încă se profilează peste orice motor cu ardere internă.

Pe final, suntem încurajați să stăm aproape, detalii interesante vor fi făcute publice în viitorul apropiat.