MAI-ul neagă oricare "erori" apărute în sistemul de procesare a încălcărilor de la CUMTR

De Redactor AE   |  13 Iulie, 2015

Distribuie :

CUMTR continuă să ne măgulească cu declarații și răspunsuri evazive deviind de la subiectul abordat într-un material publicat de Autoexpert.md. Am scris anterior că, după ce au fost schimbate plăcuțele de înmatriculare de tip nou, posesorii acestor plăcuțe sunt cei mai expuși riscului de a primi o amendă de la Centrul Unic de Monitorizare a Traficului Rutier, chiar dacă nu cu automobilele lor a fost săvârşită încălcarea. Şi iată care este reacţia MAI-ului!

Noi am încercat să aflăm mai multe detalii de la reprezentanții CUMTR și să ne explice dacă într-adevăr camerele de supraveghere ale Centrului Unic de Monitorizare pot să identifice numărul de înmatriculare automobilului după indicile țării de apartinență, dacă fac diferență dintre emblema statului sau se axează doar pe inițiale și numere ca de exemplu (MAI 002 plăcuță de înmatriculare de tip nou care aparține Republicii Moldova sau MAI 002 dar care aparține Lituaniei).

Contactat telefonic, Dan Chirița, șeful Centrului Unic de Monitorizare a Traficului Rutier, s-a arătatat deranjat de întrebare și a oferit un răspuns evaziv reporterului Autoexpert.md.

În acest sens am solicitat o reacție din partea Ministerului Afacerilor Interne, la care am primit următorul răspuns:

„Conform informației oferite de STI, Vă comunicăm următoarele: Nu este cunoscut vreun caz, în care să fi fost tras cineva la răspundere pentru numere identice din altă țară, în plus pentru pornirea procesului contravențional este necesară identificarea persoanei, și pentru vehicule străine. Cele relatate nu au tangență cu sistemul de scanare a plăcuțelor, conducătorii străini sunt identificați prin sistemul vamal.”

Este de precizat că am prezentat un caz concret în care un șofer s-a pomenit în această situație. Când a mers la CUMTR i s-a zis că de fapt eroarea a fost făcută de cameri, precum că acestea ar fi încurcat o cifră dar nu i s-a prezentat vreo dovadă a acestui fapt, acestea fiind şi scuzele care le oferă de fiecare dată cei de la CUMTR când există „confuzii”. Putem să credem că nu a fost trasă nici o persoană la răspuns pentru o situație similară, dar asta nu înseamnă că trebuie să negăm că ar exista asemenea erori. Mai ales că șoferii sunt citați iar când celor de la CUMTR li se cer explicații, se găsesc diferite eschivări de la răspuns. Până la urmă, şoferii nu sunt trași la răspundere, amenzile sunt anulate, dar cum rămâne cu timpul pe care îl pierd cetățenii deplasându-se la CUMTR din cauza erorilor de sistem?

După cum vedeţi, nici MAI-ul nu s-a grăbit cu un răspuns ferm şi convingător, precizând doar faptul că la "pornirea procesului contravențional este necesară identificarea persoanei". Mai jos aveţi ataşată şi scrisoarea expediată Ministerului Afacerilor Interne, unde sunt reflectate clar întrebările esenţiale şi pe care le puteţi analiza în raport cu răspunsul primit.

11733692_538408602973902_1830324935_o