Maia Sandu a cerut Consiliului Concurenței să fie plafonate prețurile la carburanți!

De Pavel   |  27 Februarie, 2021

Distribuie :

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, declară că majorarea prețurilor la carburanți este ”o acțiune concertată din partea companiilor petroliere”.Totodată, șefa statului susține că în acest moment cea mai bună soluție pentru această problemă este plafonarea prețurilor la pompă.

Declarația a fost făcută de Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Președintele a adăugat că „în februarie - iunie anul trecut, atunci când pe piața internațională a scăzut foarte mult prețul la petrol nu au scăzut și prețurile la pompă.

„Atunci când mecanismele pieții favorizează companiile care vând petrol ele trebuie schimbate. Modul în care se fac aceste majorări, clar nu favorizează cetățeanul. Am invitat reprezentanții ANRE și Consiliul Concurenței și ei au venit cu argumentele lor. Soluția imediată pentru această situație este ca să prețul la petrol să fie plafonat. De asemenea Consiliul Concurenței trebuie să vină cu propuneri de modificare a legislației și anume înghețarea prețurilor atunci când este constatată o înțelegere de cartel. De asemenea important este ca să fie efectuată un audit externe la cele două instituții”, a declarat președintele țării. 

Maia Sandu a mai adăugat că, reprezentanții ANRE și ai Consiliului Concurenței au declarat astăzi că astfel de modificări sunt înregistrate la Parlament, instituție căruia i se subordonează și că acum Legislativul trebuie să adopte aceste modificări legislative. 

Amintim că în ultimele două luni, prețul la carburanți s-a scumpit de cinci ori! ANRE a venit de câteava ori cu explicații spunând că în situația creată, metoda de plafonare a prețurilor la produsele petroliere conform cotațiilor Platts, ar reprezenta un instrument transparent de corelare exactă a prețurilor la panourile stațiilor de alimentare cu evoluțiile înregistrate la bursele internaționale.