Prețurile la carburanți continuă să scadă! Benzina și motorina aproape că și-au egalat costurile

De Pavel   |  23 Noiembrie, 2022

Distribuie :

După o perioadă în care bursele internaționale au reacționat negativ la planurile occidentului de a renunța începând cu 5 decembrie la țițeiul rusesc şi din 5 februarie la produsele petroliere derivate, ANRE atestă la moment o scădere mai pronunțată a prețurilor la nivel internațional.

Contrar prognozelor anterioare, precum că rafinăriile europene se vor confrunta cu un deficit din cauza interdicției UE asupra petrolului rusesc, actualmente se observă o aprovizionare suficientă a acestora cu țiței. După cum menționează Bloomberg, piețele sunt puternic influențate de discuțiile între Arabia Saudită şi alte state membre OPEC privind o posibilă majorare a producţiei de petrol, precum și mesajele potrivit cărora China şi-a înăsprit restricțiile sanitare, fapt care ar putea să afecteze perspectivele privind cererea mondială de țiței.

În consecință, pe parcursul ultimelor circa 10 zile cotațiile Platts au scăzut semnificativ, ajungând sub nivelul de 900 $/tona la benzină și sub 1000 de $/tona la motorină.

Pentru ziua de mâine, 24 noiembrie, ANRE anunță o ieftinirie a benzinei cu 22 de bani, care va avea un preț maxim de 25.73 lei per litru, dar și o scădere de cost a motorinei cu 25 de bani, ce se va comercializa cu cel mult 25.75 lei per litru!