"Cel mai ecologic motor al anului 2012" este câştigat de Opel Ampera!
De AutoExpert | 16 Iunie, 2012
"Cel mai ecologic motor al anului 2012" este câştigat de Opel Ampera!
Motorul cu funcţie de autonomie extinsă de 1.4 litri de pe Opel Ampera/Volt câştigă premiul "Cel mai ecologic motor al anului 2012", în urma unei competiţii strânse împotriva altor 45 de motorizări concurente. Este pentru prima oară în cei 14 ani de istorie a acestor premii când un motor cu funcţie de autonomie extinsă câştigă un premiu.
Juriul alcătuit din 76 de jurnalişti de top din domeniu, din 35 de ţări din întreaga lume, au acordat premii pentru douăsprezece categorii diferite de excelenţă în ingineria motoarelor. Toţi sunt de acord că, în acest an, evaluarea a fost una dintre cele mai dificile, întrucât în competiţie au intrat 39 de motoare complet noi.
Bill McKinnon, unul dintre membrii juriului, a explicat susţinerea puternică de care s-a bucurat motorul cu funcţie de autonomie extinsă al Ampera/Volt: "Această soluţie este una câştigătoare datorită faptului că îmbină eficienţa electricităţii cu versatilitatea şi confortul oferit de benzină." Acest ultim premiu vine în contextul unei creşteri globale a preţurilor carburanţilor, motoarele electrice mici şi ecologice jucând un rol din ce în ce mai important în comerţul auto internaţional.
Motorul electric de 111 kW/150 cp al Ampera/Volt este alimentat de o baterie litiu-ion de 16 kWh. În funcţie de stilul de conducere şi de condiţiile de drum, autovehiculul poate parcurge o distanţă cuprinsă între 40 şi 80 km fără a produce emisii poluante, funcţionând numai pe baza energiei furnizate de baterie. Roţile sunt acţionate electric în permanenţă. În modul de autonomie extinsă, care este activat atunci când bateria a atins nivelul de încărcare minim, unitatea electrică de propulsie este alimentată cu energie de un generator acţionat de motorul pe benzină cu capacitate de 1,4 litri, care dezvoltă o putere de 63 kW/86 cp. Modul de autonomie extinsă face posibilă parcurgerea unei distanţe totale de peste 500 de kilometri fără a fi necesară alimentarea cu carburant.