Speranțe năruite! Mașinile autonome NU vor reduce numărul de accidente așa cum planificau producătorii

De Redactor AE   |  11 Iunie, 2020

Distribuie :

Sistemele de pilotat autonom, ar fi trebuit să fie salvarea omenirii de la accidentele fatale. Însă conform noilor studii, aceste vehicule ale viitorului, dotate cu astfel de tehnologii inteligente, vor fi utile doar într-o treime de cazuri. 

Producătorii de automobile își puneau speranțe mari în sistemele de condus absolut autonome, însă Insurance Institute for Highway Safety tocmai le-a distrus orice urmă de optimism. Din numărul total de accidente, doar 30% vor putea fi evitate grație acestor sisteme, cu toate că la început, cifra era mult mai promițătoare. 

La aceste concluzii americanii de la IIHS au ajuns în urma unor noi studii. Până acum se credea că în 9 din 10 accidente, cauza principală era factorul uman, adică persoana aflată la volan. Acest factor nu dispare din cercetările actuale doar că este plasat nu pe primul loc, ci tocmai pe ultimul! Iar asta înseamnă că eliminarea oamenilor vii de la volan, nu elimină și probabilitatea unui accident. 

Și atunci cum pot contribui viitoarele vehicule autonome la siguranța traficului rutier? Prin reprogramare completă a ”stilului de condus”. Americanii sunt de părerea că ar trebui prioritizată respectarea normelor de siguranță și redusă viteza, în detrimentul confortului și deplasării rapide. 

Ideal ar fi ca sistemele de pilot automat, să mimeze complet comportamentul uman, să fie la fel de precauți la unele mesaje din trafic, dar să reacționeze mult mai prompt și cu atenție sporită și cel mai important, să nu fie sustras de la șofat.