Știi care e cea mai potrivită încălțăminte pentru șofat? Află părerea specialiștilor

De Mariana   |  19 August, 2021

Distribuie :

 

De fiecare dată când urcăm la volan, trebuie să ne asigurăm că nimic nu ne deranjează, întrucât șofatul presupune atenție maximă, pentru a evita diferite situații neplăcute sau chiar accidente. Încălțămintea potrivită, evident, presupune unul dintre aceste elemente deranjante.

Există câteva tipuri de încălțăminte recunoscute de experți ca fiind drept cele mai periculoase pentru oameni în timp ce conduc.

Încălțămintea de tip flip-flop.

Acestea sunt cele mai periculoase tipuri de încălțăminte pentru șofat, potrivit unui studiu realizat de Ford. Conform statisticilor, unul din nouă șoferi experimentează pedalarea cu acest tip de pantof. Motivul este că, în timp ce conduc, pot aluneca de pe picior și pot intra sub pedală. Timpul total de frânare în acest caz este mărit cu 0.13 secunde. Atunci când mașina se deplasează cu 95 km/h, distanța de frânare crește cu 3.5 metri. În plus, transferul unui picior de la o pedală la alta durează 0.04 secunde, ceea ce este de două ori mai mult decât în pantofii strânși.  

Șlapi sau papuci de casă

Aproape aceeași situație cu flip-flopii. În plus, sprijinul slab al piciorului duce la oboseala picioarelor. Este deosebit de periculos să șofezi în pantofi cauciucați, în care piciorul transpiră.  

Pantofi cu toc

Stilete subțiri, în special cele de peste 3 cm, sunt contraindicate. De multe ori se prind de saltea, motiv pentru care șoferul aflat într-o situație de urgență nu are timp să apese pedala de frână la timp. Una dintre companiile de asigurări din Marea Britanie a efectuat un sondaj, în urma cărui s-a stabilit că 750 de respondenți au avut sau aproape au intrat într-un accident din cauza faptului că pantofii au căzut, s-au blocat între pedale.  

Pantofi pe platformă

Nici iubitorii de astfel de modele nu ar trebui să fie fericiți. În ciuda faptului că pantofii sunt destul de confortabili și stabili pentru uzura de zi cu zi, este mai bine să le refuzați în mașină. Șoferul cu astfel de sandale nu simte bine pedala.  

Adidași cu tălpi groase

Și aceasta este o veste proastă pentru fanii stilului vestimentar sport. Motivul este același ca și în cazul platformei. 

Cizmele de pâslă

Pantofii tradiționali sunt, de asemenea, nedoriți, deoarece fac piciorul neîndemânatic. Iarna, pantofii din PVC sunt foarte descurajanți. Acest material se întărește la rece și face dificilă funcționarea piciorului. Ar trebui să acordați atenție nu numai grosimii talpii, ci și ușurării acesteia. Creșterea alunecării este un alt factor de risc. Într-un moment periculos, piciorul se poate deplasa pur și simplu de pe pedală.  

Cea mai bună opțiune sunt pantofii sport din piele naturală, fără toc.

Producătorii au început chiar să producă mocasini pentru șoferi. Sunt concepute pentru a avea o senzație bună de pedală. Modelul în relief împiedică alunecarea piciorului de pe pedală. În călcâie nu există o margine ascuțită între partea superioară și inferioară a mocasinilor, astfel încât membrul se mișcă liber chiar și pe cel mai moale covor.

Dezavantajul acestor mocasini este că nu pot fi purtate înafara mașinii din cauza uzurii rapide. Sunt disponibile și modele cu călcâi special. Pentru a îmbunătăți aderența piciorului cu pedala, merită să achiziționați tampoane speciale de cauciuc la un magazin auto.

Dacă nu ai cu tine o pereche de încălțăminte corespunzătoare, atunci este mai bine să-ți dai jos pantofii cu totul. Este neigienic, dar mult mai sigur. 
 

 

Recomandate:

Prețul benzinei și motorinei coborară sub pragul de 25 de lei! ANRE vine cu explicații - Photo
Sociale
Prețul benzinei și motorinei coborară sub pragul de 25 de lei! ANRE vine cu explicații

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță că atestă în continuare o descreștere a cotațiilor Platts atât la benzină, cât și la motorină, fapt care se reflectă

Pavel
Vezi cum arată acest Porsche 911 Turbo care se laudă cu un parcurs de peste 1 milion de kilometri! - Photo
Noutăți
Vezi cum arată acest Porsche 911 Turbo care se laudă cu un parcurs de peste 1 milion de kilometri!

Angajații atelierului de tuning Apex Motorsport au povestit pe rețelele sale de socializare istorioara unui Porsche 911 Turbo deosebit. Proprietarul mașinii sport vine în mod regulat l

Pavel
Un alt sector al drumului Chișinău-Orhei-Bălți a fost dat în exploatare - Photo
Sociale
Un alt sector al drumului Chișinău-Orhei-Bălți a fost dat în exploatare

Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) afirmă că încă un sector de drum al traseului R6 Chișinău-Orhei-Bălți (traseul care unește localitățile Ratuș, Bănești și Prepelița) a fost dat &ici

Inna
MAI a pregătit o listă de recomandări pentru a face față deconectărilor de energie electrică - Photo
Sociale
MAI a pregătit o listă de recomandări pentru a face față deconectărilor de energie electrică

La momentul actual, Republica Moldova se confruntă cu o serie de provocări majore în ceea ce ține de furnizarea energiei electrice. După ce ne-am confruntat cu mai multe probleme în trafic

Inna