Corporația Alibaba dezvoltă propriul sedan electric, care va fi construit în parteneriat cu SAIC

De Sergiu   |  16 Ianuarie, 2021

Distribuie :

Alibaba Group, gigantul chinez specializat în comerțul electronic își rezervă planuri mari pentru viitorul propriu nu doar ca retailer, dar și în ipostază de companie auto. În noiembrie 2020, corporația a format un parteneriat lucrativ cu brandul SAIC cu scopul de a construi propriile mașini electrice. Oficialii companiei au menționat că brandul vrea să concureze cu Tesla pe plan local. 

Startupul a beneficiat de o infuzie financiară de peste 1.5 miliarde $. Drept urmare, la doar o lună și jumătate de la formarea sa, Zhiji Motor a prezentat prima mașină electrică, un sedan numit IM. Ce-i drept, faza de dezvoltare a electromobilului a durat ceva mai mult. 

Din informația pusă la dispoziție de companie, reiese că sedanul va fi lansat pe piață în luna aprilie a anului curent în cadrul Salonului Auto de la Shanghai. În termeni proximi mai sunt prevăzute lansări ale altor modele electrice dedicate, pentru a pune baza unei noi game.

Alibaba va fi responsabil în primul rând de componentele ce vor răspunde de inteligența artificală și sisteme electronice, iar SAIC va produce electromobilul la uzinele proprii.

Chinezii au preferat să nu dezvăluie pentru moment toate caracteristicile tehnice ale viitorului model, dar s-a menționat că mașina va fi disponibilă în două versiuni, echipate cu baterii de 93 și 115 kWh ce au o densitate mai mare cu 30-40 % față generațiile actuale. Acestea vor fi furnizate de compania CATL, lider local în producerea de baterii. Creatorii electromobilului afirmă că în varianta de vârf, sedanul va avea o autonomie de 1.000 km.

Două motoare electrice lucrează în tandem pentru a livra 544 CP și un cuplu de 700 Nm. Viteza maximă și accelerația mașinii nu sunt făcute publice, dar se crede că EV-ul va finisa repriza 0-100 km/h în 4 secunde.

Se mai știe că sistemele de monitorizare electronice vor fi dotate cu o suită formată din 12 senzori foarte sensibili și 15 camere HD, radare, dar și un sistem semiautonom de conducere, realizat de NVIDIA.

Alte detalii vor fi făcute publice la debutul comercial al modelului. Cu doar câteva zile în urmă, un proaspăt brand chinez, NIO, a dezvăluit sedanul electric ET7, ce se laudă cu performanțe similare. Să ne așteptăm la o ofensivă electrică a chinezilor?