Dacia prezintă modelul Spring! Primul EV al constructorului oferă 295 km autonomie și se încarcă în mai puțin de o oră

De Pavel   |  16 Octombrie, 2020

Distribuie :

Dacia a publicat primele imagini și informații desfășurate care vizează primul spu model pur electric numit Spring. EV-ul primute o autonomie de 295 de kilometri și o alimentare  în mai puțin de o oră cu până la 30 kW.

Primul model electric al constructorului de la Mioveni este bazat pe modelul Renault K-ZE, comercializat exclusiv pe piața din China. Dacia Spring este un crossover vompact de oraș cu o lungime de 3.734 mm, o lățime de 1.622 mm și o înălțime de 1.516 mm. Ampatamentul numără 2.423 mm, iar garda la sol ajunge la 150 mm.

La capitolul design, Sprin se impune printr-o bară de protecție generoasă, blocuri optice frontale LED și mai multe elemente 3D. Jantele au un aspect elegant datorită tehnologiei Flexwheel, iar posteriorul se evidențiază prin luneta ușor bombată și bara de protecție robustă. Stopurile primesc semnătura luminoasă în forma literei Y, ca și în cazul noilor generații Logan, Sandero și Sandero Stepway.

Ediția de lansare a noului model va avea multiple elemente exterioare finisate în culoarea portocalie, precum carcasa oglinzilor retrovizoare, ornamentele situate în partea din spate a barelor de pavilion, conturul bandourilor de protecție laterale și ornamentele din partea superioară a calandrului.

La interior, Dacia Spring este echipată cu un display cu diagonala de 3.5 inch care suportă inclusiv sistemul de recunoaștere vocală Google sau Apple prin apăsarea unui buton poziționat pe volan. Opțional, se poate bifa un sistem multimedia Media Nav cu ecran touch cu diagonala de 7 inch, sistem de navigație, bluetooth și port USB, la care se adaugă compatibilitate cu sistemele Android Auto și Apple CarPlay.

Lista de dotări suplimentare disponibile în serie sau opțional este completată de: direcția cu asistență variabilă 100% electrică, închiderea centralizată de la distanță, geamurile electrice, sistemul de aer condiționat manual sau reglajul electric al oglinzilor retrovizoare.

La capitolul tehnic, în primul rând menționăm că Dacia Spring primește un motor electric de 44 CP și 125 Nm, iar viteza maximă este de 125 km/h. Acesta este alimentat de o baterie Li-Ion cu o capacitate de 26.8 kWh care asigură o autonomie mixtă de 225 de kilometri, iar autonomia în regim urban crește la 295 de kilometri.  Atunci când este selectat modul de condus ECO puterea este limitată la 31 CP, iar viteza maximă la 100 km/h.

Constructorul informează că bateria Daciei Spring poate fi alimentată complet în mai puțin de o oră la utilizarea unui stații de încărcare cu curent continuu (DC) cu până la 30 kW. Totodată bateria poate fi încărcată și la stații de alimentare cu curent alternativ (AC) cu până la 6.6 kW. Prin urmare, încărcarea la un wallbox de 7.4 kW, unde bateria primește curent cu 6.6 kW, încărcarea până la 100% durează mai puțin de 5 ore. 

Timpul necesar încărcării complete crește la 8 ore și jumătate la un wallbox de 3.7 kW și la circa 14 ore la utilizarea unei prize standard de 2.3 kW. Bateria are o garanție de 8 ani sau 120.000 de kilometri.

Dacia Spring oferă un pachet generos de sisteme de siguranță, printre care se numără limitator de viteză, ABS, ESP, repartitor electronic al forței de frânare, 6 airbag-uri, apel de urgență (buton SOS), aprindere automată a farurilor și frânare automată de urgență (AEB), activă la viteze de peste 7 km/h.

Opțional, Spring poate fi comandat cu sistem de asistență la parcare datorită unor senzori cu ultrasunete amplasați pe bara de protecție spate și a unei camere de marșarier a cărei imagine este afișată pe ecranul sistemului multimedia cu linii de ghidare dinamice.

Dacia oferă și aplicația mobilă My Dacia pentru smartphone, care permite afișarea în timp real a nivelului bateriei, a autonomiei rămase în kilometri, activarea de la distanță a sistemului de climatizare pentru încălzirea sau răcorirea habitaclului și localizarea mașinii în timp real. 

Caietul de comenzi pentru Dacia Spring va fi deschis începând cu primăvara anului viitor, iar primele livrări sun planificate pentru toamna anului 2021. În acest moment, Dacia nu a anunțat prețurile de comercializare, însă Spring promite a fi "cea mai accesibilă mașină electrică din Europa"

x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x