Dacia România vine cu un răspuns vizavi de ”miracolul” de ieri, când un Logan a fost alimentat cu 64 de litri în loc de 50!

De Redactor AE   |  22 Noiembrie, 2019

Distribuie :

Am promis că nu vom lăsa lucrurile neclarificate și că nu intenționăm să știrbăm imaginea nimănui. Însă din moment ce astfel de situații au loc deseori, era firesc ca AutoExpert, singura redacție auto independentă din țară, să facă propriile cercetări!

Un automobilist din capitală a avut parte de o experiență mai puțin plăcută, când la o stație de alimentare din oraș, i-ar fi umplut rezervorul de carburant al mașinii, cu 64 de litri, lucru greu de imaginat din moment ce în manualul de utilizare pentru Dacia Logan, este specificat un volum de numai 50 de litri. Nemulțumirea și-a expus-o în mediul online, iar astfel a ajuns și la noi.

La scurt timp a început scandalul. Mai mulți cititori s-au plâns de aceeași problemă, că ”ar fi fost furați” la pompă.

Între timp, proprietarul Logan-ului aștepta să se facă o expertiză și o verificare a volumului de carburant pe care îl avea în rezervor. A fost uimit să vadă că au fost extrase circa 68 de litri de motorină! Și asta dintr-un rezervor de 50 de litri, cum credea că este de fapt.

Am fost surprinși și noi.
Locuind în Moldova, este greu de imaginat ca fiind posibil acest lucru. Iată de ce ne-am propus să facem următoarele: să contactăm Dacia România, apoi și Daac Hermes - importator oficial Dacia în Moldova și să găsim eventual un rezervor, demontat de pe mașină, pentru a face propriile teste.

De la Daac Hermes, deocamdată tot nu avem un răspuns, asta chiar dacă am deranjat trei departamente diferite și am încercat să fiu cât de insistent pot fi, precizând că vor fi menționați în text indiferent de rezultatul comunicat sau asistența oferită. N-a ajutat prea mult.

Între timp cu ajutorul Piese Bavaria, am reușit facem descifrarea codului VIN al mașinii implicate în acest incident răsunător, să găsim codul de piesă al rezervorului, imagini cu acesta, compatibilitatea cu alte modele, dar nimic legat de litri și capacitate...

Ne-am bucurat să vedem că Dacia România, parte a Renault Group România au fost ceva mai reciptivi și ne-au răspuns la mai multe întrebări:
-Care este de fapt volumul total al rezervorului?
-Cât de corectă poate fi informația recepționată de la automobilistul nostru, care declară că au fost scoși 68 de litri de carburant?

Răspunsul îl vedeți mai jos!

Contactată telefonic, Roxana Elena Muraru, Analist Servicii Client, Dacia România, a declarat pentru AutoExpert.md, faptul că rezervorul acestei mașini, identificate după codul de caroserie de mai sus, are o capacitate utilizabilă de 50-52 de litri! La umplerea completă, va fi utilizat și spațiul gol rămas al sistemului de alimentare cu carburant, ceea ce poate mări volumul total până la 60 de litri.

Umplerea completă se consideră a treia declanșare a pistolului de la pompă. Iar dacă se insistă și după acest prag, volumul de carburant introdus poate depăși cifra de mai sus.

După care am primit și mail-ul mult așteptat, pentru a putea publica articolul pe site.

”Buna ziua,

Stimate domnule Denis Josanu,

Va confirmam primirea mesajului adresat companiei noastre si va multumim pentru increderea pe care ne-ati acordat-o apeland la serviciile noastre.

Referitor la solicitarea dumneavoastra , va comunicam ca rezervorul de carburant are  capacitatea utilizabila de 50-52L

La alimentarea cu carburant, umplerea se considera incheiata la a treia declansare a pistoletului (pentru o instalatie corect reglata), ceea ce inseamna un volum de 50-52l. Daca se forteaza umplerea si dupa a treia declansare a pistoletului, carburantul ocupa volumul din gura de umplere, inregistradu-se astfel o crestere a cantitatii de carburant alimentate, dar in acest caz cantitatea de combustibil reprezinta capacitatea intregului sistem de alimentare cu carburant.

La Dacia, rezervorul de carburant este astfel conceput incat, dupa ce este umplut la capacitatea sa nominala, ramane disponibil un volum de aer  . Acest volum de aer indeplineste urmatoarele roluri:
- Serveste drept volum de expansiune pentru a compensa dilatatiile de carburant, fiind, deci, necesar pentru buna functionare mecanica a rezervorului,
- Previne varsarea carburantului din rezervor in orice fel de conditii (accelerari, decelerari, viraje, rasturnari, pante etc),
- Permite buna functionare a sistemului de tratare a vaporilor de carburant si deci respectarea reglementarilor referitoare la emisiile de hidrocarburi.

In plus, tehnologia Grupului Dacia Renault prevede spatii suplimentare de dilatare a combustibilului in rezervor in perioada anotimpului cald. In cazul in care clientul forteaza umplerea rezervorului si are loc o stationare ulterioara fara a se consuma surplusul de combustibil, exista riscul de a se produce scurgeri”

https://autoexpert.md/diverse/la-o-benzinarie-din-oras-i-au-turnat-64-de-litri-de-diesel-intr-un-rezervor-de-50-de-litri/?fbclid=IwAR2ClR2lv1WBinfH45G017hobdIMxTMx46R8clGu0LDETiSYteIkLi97eq4