Inițiativă INP: Încălcările contravenționale în traficul rutier vor fi achitate de proprietarii mașinilor, nu de șofer

De Pavel   |  11 Februarie, 2020

Distribuie :

Proprietarul mijlocului de transport și nu conducătorul acestuia, se va face responsabil de încălcările contravenționale în traficul ruier. Aceasta, este o nouă inițiativă propusă de Inspectoratul Național de Patrulare cu privire la legislația circulației rutiere.

Șeful INP, Victor Manole, spune că la ora actuală mulți șoferi ignoră amenzile contravenționale, constatate la încălcarea circulației rutiere. Ofițerul declară că majoritatea șoferilor evită să achite amenzile și invocă faptul că nu ei s-ar fi aflat la volanul automobilului.

Vrem să-i responsabilizăm anume pe proprietarii autovehiculelor, asta ar însemna că ei vor fi pasibil de a fi amendați după încălcarea regulilor circulației rutiere. Avem astăzi șoferi care circulă în baza procurilor pe mijlocul de transport. Prin aceste modificări vrem să plasăm responsabilitatea pe proprietarii de facto și de iure a unităților de transport, și nu pe alte persoane care s-au aflat la volanul autovehiculului”, a explicat colonelul Manole, într-un interviu pentru sputnik.md

Recent, Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a declarat că ministerul va spori instalarea pe drumurile urbane și naționale a camerelor de supraveghere. Șeful MAI a spus că mulți șoferi se eschivează de la achitarea amenzilor aplicate de camerele de supraveghere. Ministerul de Interne, în colaborare cu Ministerul Finanțelor, urmează să identifice o formulă pentru a-i obliga pe șoferii nedisciplinați să achite amenzile contravenționale.

După cum puteți observa, toate eforturile sunt orientate spre a mai mulge bani din cei ce încalcă regulat și frecvent. Evident că moldovenii nu se vor responsabiliza prea curând, nici cu o amendă și nici cu două. Și nici nu vor fi prea solidari încât să le prăbușească ideea de a scoate bani din conducătorii auto, boicotând încălcările RCR și lăsându-i flâmânzi pe cei de la ministerul finanțelor.

În acest context nu putem remarca decât faptul că sub paravanul siguranței, se încearcă de fapt colectarea imediată a banilor, direct de la proprietarul mașinii. Chiar dacă, nu acesta a săvârșit contravenția!

Sunt curios câți dintre proprietarii de automobile care vor fi sancționați, vor contesta în instanța de judecată această măsură abuzivă? Să vă spunem noi? Maxim 10%!

Pentru că asta merităm, pentru că asta e ceea ce pot moldovenii să facă, să se plângă pe Facebook, au timp de chef și distracții, dar ”nu au timp de pierdut” prin instanțe.

Nu putem decât să le urăm mult succes autorităților, la colectat banii. Nu le va fi deloc greu acolo unde nu se opune rezistență. Aveau rușii o vorbă, despre moldoveni, mămăliga „bolborosește”, dar nu explodează...